Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skorstenskanaler

2 kommentarer

Vi har i dagsläget gått igenom alla rum i bostadshuset, förutom de vi kallar salen och kammaren. Kammaren fick i ett tidigt skede  limfärgsmålade tapeter med avsikt att efter några år ta bort 70-talets spånskivor.

I samband med att vi bestämt att täta den rökkanalen från kaminen i kammaren, fick vi tips på bra ”kanaltätare” av muraren som hjälpt oss tidigare. Eftersom det har varit så kallt ute och inga utvändiga mureri eller putsjobb är lämpliga att utföra, var tätningsmuraren ledig och ville börja genast.  Därav denna snabba start när vi nu väl bestämt oss. Logistiken för arbetena i salen har vi pratat om men knappt kunnat enas. Nu blir det i den tågordning jag tror är bäst. Men det innebär att både salen och kammaren blir byggarbetsplats ett tag framöver. Och tack vare murarproffset får vi en kanallösning vi inte hade tänkt på:

Tillägg: Halvan var in och tjyvkikade på bloggen å sa att man fattar ju inte vad ritningen han gjort visar, om man inte vet att det är en uppmätning av skorstenen sedd uppifrån.  Detsamma som bilden nedanför visar. Så nu är detta förklarat.

Att vi tvekat beror på att man enligt dagens norm inte får ha två eldstäder på samma rökkanal. *** Jo, man får ha det om man inte byter någon av eldstäderna till en ny typ, i vårt fall vedspis 1 tr. och kamin i kammaren. Vi behöver byta kamin! Vi har letat efter en begagnad Husqvarna 155  på Blocket och Tradera och hos spisrenoveringsfirmor. Detta var faktiskt inte så lätt som man kan tro. Allt segade på.

Tätningsmuraren föreslog att ett genombrott skulle till den numera oanvända kanalen från salen. Det görs i höjd med mellanbjälklaget. På så sätt får kaminen och vedspisen separata kanaler. Vi är fria att välja vilken kamin vi vill. Topp!!! Kanalbiten  mellan vedspisen på 1 tr och ner till genombrottet mellan kanalerna fylls med sand. Detta för att inte sot och skräp ska ramla ner och vara omöjligt att avlägsna i det som blir blindkanal. Sanden förhindrar också kondens att bildas som får teglet att vittra. Vill någon i framtiden ta bort sanden är det bara att göra ett hål nertill och sanden rinner ut.

Orientering av läget syns på planerna. Tätning av kanalen kommer denna gång att ske med rör, inte säckdragning med massa.

*** Efter påpekande från Sara (tack!) vill jag göra ett tillägg för att de som läser bloggen, men inte har samma möjlighet som vi att nyttja en tom kanal, gör något förhastat och förstör sitt hus. Boverkets Byggregler, BBR, antogs 1994 och innehåller föreskrifter och allmänna råd om byggande. År 2002 gjordes ändringar som mestadels berör reglerna om brandskydd, avsnitt 5.  Man får ha två eldstäder på samma kanal. På Boverkets hemsida kan reglerna (BFS 2002:19 BBR 10) laddas ner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Skorstenskanaler

  1. Hej!

    Jag måste vara lite oförskämd och lägga in en protest! Det finns idag ingen regel som säger att man inte får ansluta mer än en eldstad per rökkanal (se BBR 5:431). Kravet på separata rökkanaler infördes runt 1900 och försvann 2002. Det har aldrig gällt retroaktivt, dvs äldre fastigheter berördes inte. Jag har läst regelverket noga och pratat med flera sotare och jag kan inte se att det finns någon regel som säger att man inte får byta ut en eldstad mot en ny typ. Jag har själv två eldstäder per kanal och det har inte varit något problem att byta. Tyvärr är det många ägare av gamla hus som fått helt felaktig information om att de måste mura ny murstock/dra rör/sluta elda pga eldstäder som delar kanal. Men det är klart att separata rökkanaler är att föredra om man har möjlighet att välja!

    Gilla

    • Sara, du har rätt. Men sotarna hänger inte alltid med och har man att göra med någon som vill trilskas, så går det åt mycket energi innan man övertygat. Nu hade vi en oanvänd rökkanal och väljer att skilja eldstädernas kanaler åt och slipper då dispyt med skorstensfejaren.

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.