Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Utan trotjänaren

2 kommentarer

Aaarrrgh…

Idag har vi ingen grönemaljerad kamin av typen Husqvarna 155  att elda i längre. Trotjänaren fraktade vi ut igår kväll, idag kom muraren som ska täta skorstenskanalen. Om hur tätningen ska gå till berättar jag sen. Problemet är att vi  ännu inte vet vad vi ska ersätta Husqvarnan med. Kris!

Den har en spricka i godset som knappast går att laga, stenarna inuti är trasiga, vilket skulle gå att laga, handtagens bakelitknoppar  går säkert att få tag i som reservdelar – men vi har bestämt att ersätta den med något annat. (Josef Davidssons eftr.  har reservdelar – jag minns glädjen över att hitta glimmer till en tidigare kamin där).  Muraren vill ha besked på måndagmorgon för att kunna planera för anslutningen. Kris…

.
.

Vi har under flera veckor tittat i broschyrer, på nätet och i ett par kamincenter som för marknadens vanligaste kaminer. Vi har markerat med tejp storleken på kaminer vi tittat på, avstånd till icke brännbara och brännbara väggar.  Vi vet inte vilken vi vill ha men vi vet vilka krav vi ställer på den kamin som inte är till främst för mys utan för värmehållning:

 • Får inte se alltför gammeldags ut
 • Många moderna ser för mörka och ”soptunneliknande” ut enligt Halvan. Förmodar att han inte gillar det.
 • Ska vara direktverkande konvektion, behöver inte vara värmelagrande
 • man bör kunna lägga in vedträn med 30, helst 35 cm längd
 • Bör inte vara för tung (huset ska inte sätta sig ytterligare)
 • Gärna låda undertill för tändstickor, näver, småplock
 • Kaminen får inte sticka ut för mycket så den blir ett hinder i passagen mellan kök och sal.

Ovan syns dagsläget. Igår kväll var det full fart med inplastning av möbler och bokhyllor samt bortrivning av delar av spånskivorna på väggen i kammaren. Det vi förstått är att 45 graders hörnet vid murstocken inte är ursprungligt. Muren är inte i förband med bakomliggande tegelmur. Den har varit målad gul. Förmodligen stod här ursprungligen en kakelugn, precis som det gjort i salen som skymtar genom dörren. I salshörnet med murstock och bakugnsmur har någon gång före 1981 satts upp en ”tegeltapet”. Den igensatta dörren mellan sal och farstu har uppenbarats med karmens gröna originalfärg i behåll.

Vad kommer att stå här snart, tro? Jag vet inte.  Vi har ju bara haft några år att fundera på detta!!!

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Utan trotjänaren

 1. Sätt upp en ny kakelugn : )

  Gilla

 2. Jomen. En kakelugn är vacker men lite trög. Vi vill snabbt kunna få upp värmen då vi kommer hem efter att ha varit borta några timmar. Eluppvärmning finns men körs inte alltid och inte värmer vi till 21-22 grader precis.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.