Vintertvätt – so what?

Så här tvättade man fram till 50-talet och på landsbygden ännu  längre.  På Hagalunds tvätterimuseum visas hur det kunde gå till. Det är koncentrerad kulturhistoria som blir oerhört intressant tydliggjord. Här i Universumet finns järngrytan kvar som var inmurad i tvättstugan. Den har under något decennium använts som blomplantering och fick då ett hål i botten. Nu finns den i förvar på tvättstuguvinden.

Vatten kokas upp med björklut (dåtidens hemmagjorda tvättmedel), vittvätten som legat i blöt i kallvatten över natten, kokas upp över öppen eld och rörs om då och då. Det här gäller bomull som blev vanlig på 1800-talets andra hälft, linne tvättades annorlunda eftersom det inte skulle kokas och röras om.

Efter kokningen ses plaggen över och gnuggas vid behov extra mot tvättbrädan.

Sedan skulle tvätten sköljas ur. Här sker det i en isvak som sågats upp på sjön. I Hagalund handlade tvättning om stordrift då det begav sig, som inkomstkälla. Annars sparade bondmoran vintertvätten till våren då en jättebyk skedde. Klappträet, berättades för oss besökare, var föregångaren till vridmaskinen och numera torktumlaren.

På vintern skedde torkningen mest inne i den glesa torkladan med extra luftningsöppningar, även om det på bilden hänger tvätt utomhus.  Här gällde frystorkning som tog ett par dagar. Sen mangling eller strykning – museét har ett utmärkt parad av föremål för detta.

Örngottsbanden kunde krusas med tång (finkrusigt) eller med hjälp av en kniv (bredare krusning). Jag måste passa på att berätta att då jag flyttade till Universumet och fann min föregångare Agnes örngott, tvättade jag dem, manglade och krusade örngottsbanden för hand utan att någonsin ha gjort det tidigare. Sen la jag in dem i linneskåpet där banden nu rinner ner som ett vattenfall då jag öppnar skåpet. (Nu får jag stor lust att skriva om de gamla textilierna här i Universumet – kanske blir det av nå´n gång framöver.)

Några tidiga modeller av elektriska maskiner för tvättning. 

Det här är ett oerhört intressant och svårhittat museum tycker jag. Det mesta som hör till tvätt finns där. Visste ni att såpnejlika, denna ”mormorsväxt” har sitt namn för att hela växten har använts som tvättmedel? Inte heller klädnyporna var bortglömda, olika modeller fanns i samlingarna. Klypor av trä lika väl som av plast.

Ett besök på Hagalunds tvätterimuseum i Vårby, Huddinge, rekommenderas å det allra varmaste av mig som konstaterar att sin tvättmaskin vill jag inte vara utan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annons

9 reaktioner till “Vintertvätt – so what?

  1. Nu förstår jag ännu mera min mans mormor. Hon lever inte längre, men hon levde i över 90 år. Dvs så levde hon under nästan hela 1900-talet. Vi frågade henne en gång vilken uppfinning under hennes livstid som hon tyckte varit den bästa, eftersom det hänt så himla mycket under de åren. Hennes svar var självklart och också något helt annat än vi hade väntat oss. ”Varmvatten i kranen inomhus” – det var den bästa uppfinningen. Det hade underlättat hennes liv så mycket att det fortfarande låg henne varmast om hjärtat.

    Gilla

    1. Hej Asta,
      vilken talande kommentar till tvätt-inlägget.
      Hur livet levdes förr glöms bort på bara en generation om man inte frågar och förhör sig om hur det var tidigare i historien.
      Jättetack för kommentaren!

      Gilla

  2. Jaa..kan nog hålla med om det där med bästa uppfinningen: varmvatten i kranen inomhus”…
    Här har vattnet frusit i ledningen ute i backen!!! HAr inte haft vatten inne i huset på snart två månader!!!
    Får hämta kallvatten i ladugården och värma på spisen inne.
    Tvätta är knepigt. Alla stora tvättgrytor har gått på auktion, en auktion som var långt innan vi köpte gården. Så nu läggs stortvätten på hög, typ lakan och sånt, i väntan på våren.

    Man inser vad man uppskattar, varmt vatten inomhus! Vilken lyx!! :)

    Gilla

    1. Det är nyttigt att ha provat leva utan dagens moderna bekvämligheter. Vi levde ett år här med utedass och utan rinnande vatten i bostdshuset. Vatten hämtade vi i tvättstugan. Toalett gick det bra att klara sig utan – Dass-Isak och frigolitsits hjälpte upp situationen!
      Men fungerande tvättmaskin hade vi så jag förstår att ni får slita rejält utan vatten. Nåmen, våren kommer, tjälen går ur marken och vattenledningen kan lagas. Tur att ni har värme i huset i alla fall.

      Gilla

  3. En liten kommentar till såpnejlikan – att den går att använda som tvättmedel beror på innehållet av saponiner, samma typ av ämnen som finns i tvättnötterna, min generations såpnejlika.

    Gilla

    1. Va kul att du nämner tvättnötter! Jag har funderat på att införskaffa sån´a men har inte pratat med någon som prövat. Du verkar ha haft nytta av dina!?? Miljövänligt lär de ju vara, precis som flera av dåtidens tvättprodukter.

      Gilla

  4. Jo, jag tycker att de har fungerat riktigt bra. nu har jag ju ganska enkel tvätt inga småbarn i hushållet, och sällan besvärliga fläckar på kläderna. Har jag fläckar som jag misstänker kan bli knepiga brukar jag förbehandla med galltvål. Men rena blir kläderna helt klart.

    Gilla

  5. Åh så fina bilder och vad intressant!
    Jag är mycket intresserad av hur det var förr!
    Ska läsa mer när jag får tid.
    Ha det gott!
    /Anna

    Gilla

Kommentarer är stängda.