Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Landskapsvårdare

3 kommentarer

Nej nej, jag har inte ledsnat på snön.  Det är inte därför sommarbilder visas. Jag är en sann snöälskare och att vi just nu får mera härligt kall snö ser jag inte som en nackdel efter några dagars blasktöande! Det är ju bara första mars än. Tids nog kommer våren och då blåsipporna blommar ska jag njuta av dem!  Men här planeras för sommaren och därför lite gröna bilder från förra året.

Getterna Tor & Sagas ägare undrade i förrförra veckan om vi fortfarande vill ta hand om dem till sommaren. Svaret blev absolut  ja.  Nedan finns ett utdrag ur en bok om djur och landskapsvård som kanske kan vara till nytta för fler än Universumets invånare.


Saga käkar äppelblad under kontrollerade former, Tor syns i hagens hägn.

”Björnbär, slån och nypon är taggiga eller törniga buskar som kan bilda rotskott. De vållar ibland problem både vid restaurering och löpande skötsel. Tidigare hörde de främst hemma vid hägn, i åkerkanter, i bryn och i betes- eller slåtterrefuger i gräsmarkerna. När buskarna röjs svarar de med ökad skottskjutning. Men småskotten är trampkänsliga och ett tillräckligt högt betestryck kan förhindra åtminstone ytterligare spridning. Får och getter noppar dessutom blad och småskott på gamla buskar där de kommer åt för taggar och tornar. I fårbetesmarker kan nyponbladen bli helt avbetade så långt upp som fåren når. Buskarna kompenserar detta genom att växa i höjden. Efter några år kan en sådan buske lätt knäckas genom snöbrott och hela busken blir då åtkomlig för fåren, som på så sätt kan ta kål på den. Men pass upp för mycket nyponbuskar i fårbetesmarker. Lammen kan fastna ide taggiga buskarna. Nötkreatur noppar gärna av de taggfria årsskotten på slånbärsbuskar så att en tät och ofta vacker ”vägg” bildas på buskarna. Hästar äter någon gång från slån, men knappast från björnbär och nypon.

Björnbär består av en rad småarter som kan bilda frön på könlös väg men den vegetativa förökningen spelar störst roll för spridningen. Hos björnbärsarter som växer nedliggande eller bågformigt kan också stamtopparna slå rot, vilket gör dem extra besvärliga.”

Texten kommer ut en bok vars titel och författare jag inte känner till. Kopian ser ut att vara tagen ur en handbok för landskapsvård. Jag fick textkopian av en handläggare på länsstyrelsen i samband med att jag för några år sen frågade om hur man får bukt med slånbuskage. (Vi har även fått in otrevliga revande björnbär som man snavar på.)

 
Landskapsvårdande get

Kortet här ovan togs i höstas då getterna gjort sitt för säsongen. På försommaren syntes inte huset.  Bladen på slånen har dom ätit upp men kvistarna är kvar och grönskar igen till våren. Men med hjälp av utmattningsteknik ska vi med getternas hjälp försöka få rent under ekarna. Jag blir mer och mer beundrande över tidigare jordbrukande bönder som med sitt arbete med redskap och djur på ett naturligt sätt höll landskapet öppet. Det kräver åratal av idogt gnetande.


Tor tror han ska rå på en ek, haha…

I november kapade vi ett gammalt slånbuskage med några få kraftiga stammar (10-15 cm diameter) som stod på rad i ett dike. Buskaget står kvar, väl sammanhållet av taggar men förhoppningsvis uttorkat under vintern. Det ska vi elda upp innan det blir för torrt i markerna. Tanken är att de nya skotten, som säkerligen kommer upp, ska Tor & Saga tugga i sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Landskapsvårdare

  1. Härliga djur dessa getter….. käkar dom konservburkar också i verkligheten så som dom alltid gör i serierna…:) det vore ju perfekt för miljön…:) nej allvarligt talat….. gick med i detta fenomenet Facebook som en kul grej…. blev inbjuden o tänkte testa lite…men bloggen är det som är roligast tycker jag…. har ”lärt känna” många nya personer där….. på facebook är det ju mest ”gamla kändisar” ….. Kram Annika

    Gilla

  2. Ping: Pionknoppar & äggskal « Mitt Universum

  3. Ping: Slut för i år – tack för i år « Mitt Universum

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.