Iskall verklighet – vinterbyk

Söndag den 28 februari är det vinterbyk vid isvaken intill tvätterimuseet Hagalund, Vårby, Huddinge, Stockholm. Klockan 12-14.  Nu lär det vara is på Albysjön, jag borde passa på att för första gången besöka detta unika och enda tvätterimuseum.

Jag håller på att läsa bok nummer två:  Barn av sin stad  i Per Anders Fogelströms Stockholmstrilogi. Där kan man få en viss inblick i tvätterskornas villkor under tiden 1880-1900. Jag fattar inte riktigt varför jag inte läst Mina drömmars stad-serien tidigare?

Hemslöjden nr 1/2010 finns ett fyrasidigt reportage om museet med mycket vackra bilder.

Jag kan berätta att det är lite kyligt här i Universumet! Halvan trodde inte sina ögon då han tittade på termometern igår morse. – Den här visar nog fel! tyckte han. – Jag måste titta på den digitala, var hans ord. Men det visade sig stämma att det var -29,4 grader Celsius. Halvan, som alltid bott i Mälardalen, säger sig aldrig ha upplevt sådana köldgrader någonsin. Men det har jag, norrländska som jag är.

6 reaktioner till “Iskall verklighet – vinterbyk

 1. Å, det skulle jag vilja se. Bor alldeles i närheten och har traskat runt utanför det rara huset. Men på söndag är det fotokurs och det går före allt. :-)

  Gilla

  1. Hej Nora!
   Enligt tvätterimuseets hemsidas evenemangskalender kommer vinterbyken att upprepas söndag den 14 mars: Tema: Isbyk igen! (men det kan ju vara lite på gränsen) enligt vad man skriver.

   Gilla

 2. Det skulle varit spännande att uppleva. En gång! Men fy att vara tvungen att tvätta på det viset jämt. Man glömmer lätt hur bekvämt och enkelt man har det egentligen!

  Jag läste serien för några år sedan och den är mycket fängslande. Jag uppskattar verkligen den illustrativa skildringen av hur det såg ut och var att bo i Stockholm då. Inget romantiserande som det ofta är i skönlitterära böcker elelr ännu mer i filmer om dåtiden. //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 3. Hm, dem kanske man skulle ta och läsa om. Hade glömt av dem. Jag är ju ändå uppkallad efter Lotten i hans böcker : )
  Men det där med att tvätta i en frusen sjö i 29- låter väl lite tufft? Vänta till våren! ; )

  Gilla

 4. Jag får nog vänta till vårbyken i april, då är kursen slut. Säg till om du kommer denna vägen och om du vill fika. :-)

  Gilla

Kommentarer är stängda.