Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Himla mörkt!

5 kommentarer

Så här, som på den övre bilden, såg det ut på övervåningen, i det rum som nu är sovrum,  fram till 70-talet.  Limfärgstapeten från 20-talet var kvar. Det finns inte många foton vare sig från före/efter 70-talets omstöpning eller från vår egen insats (!). Det var vi som gjorde rummet till sovrum, det rum som nyss blivit med ny garderob.

Någon har rivit hål i tapeten för att se vad som döljer sig bakom. Jaha ja – en brädvägg! Ett stort prov av den här vackra tapeten finns bevarad liggande i ett förråd. Takets enkelfasspontade bräder är målade blankt vita, övriga snickerier ljust 20-tals gröna. Det fernissade grangolvet är sig likt som idag.

Farstun syns ha renoverats redan, väggarnas enkelfasspont har målats knallgrön.  Farstun var även tidigare grön men den mildare och ljusare 20-talsgröna kulören.

Här har vi börjat arbeta med rummet. Brädväggarna var då brunbetsade á la 70-tal, tak och snickerier var vitmålade med okänd färg. Innan vi satte igång var detta ett möbelförråd med husets gamla möbler staplade på varandra. Tänk om jag ändå tagit ett foto på detta…

Alla lister typ fönster- och dörrfoder, golvsocklar och taklister lossades försiktigt med hjälp av kilar. Halvan är fenomenal på att göra detta försiktigt så att listerna självklart kan återanvändas. Nubb efter spännpappen var dold bakom dörr- och fönsterfoder som sig bör. Så blev det även gjort då vi pappspände och tapetserade.

Vi skrapade bort i princip all färg på de losstagna snickerierna och på fönsterkarmarna (20-tals grönt skymtar). Vi tog bort kulturhistoria, vi tog bort möjligheten för andra att undersöka färglagren ner till grunden. Snickerierna blev jättefina, profilerna kom verkligen till sin rätt. Men vi har varit lite försiktigare med färgborttagningen/borttagningen av alla färgskikt på snickerierna i de övriga rummen. På vissa ställen lämnar vi den äldre färgsättningen kvar på mindre ytor. Några färgtrappor är det dock inte fråga om med så få tidigare lager. Här i huset finns ursprungsfärgen, 70-tals vitt och vår egen målarfärg.

Rummet i dagsläget

Stomme

Det här rummet byggdes ut med frontespis omkring 1924 och har därför inget snedtak någonstans. Takhöjden är cirka 2.10. Väggarna består inte av stående timmer, resvirke, som i bottenvåningen, utan konstruktionen är plankväggar. Innerväggarna mot farstu är regelväggar isolerade med sågspån. Farstun var kall med oisolerade ytterväggar men de är nu utrymmet mellan reglarna isolerat.  Trots det väljer vi att värma upp farstun väldigt lite. Vattenledningen ska förstås inte frysa – vi har varmvattenberedaren under trappan. Vi lever med de stängda dörrarnas strategi under vinterhalvåret. Temperaturzoneringen gör t.ex. att det går bra att förvara en korg med äpplen i farstun och under julen då  mycket mat lagas, kan en del förvaras i farstuns pärlspontade skåp istället för i kylskåpet.

På det här kortet från 60-talet syns övervåningens 20-tals utbyggnad.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Himla mörkt!

 1. Det ser så vilsamt ut ert sovrum. Ska bli roligt att se den platsbyggda garederoben färdigmålad. Vi skrapade också bort all färg från snickerierna i vårt sovrum i förra huset…sen lärde vi oss mer och skrapade bara det lösa så det finns kvar under. Men det är en svår avvägning för har det hunnit bli många färglager har man också tagit död på en del av estetiken i profilerna… vilket är då bäst? Lämna färgen eller få fram profilerna? Dessa ständiga funderingar är en av de aspekter jag uppskattar med byggnadsvården. Det är aldrig helt enkelt utan man får utmaningar hela tiden. //Sophie

  http.www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Det är sååå kul med dessa före o efter bilder…. vad fint det blev… o du… hemkokt äppelmos är ju sååå gott…. köpte en mosvagga på loppis nu sist…mamma använder sin fortfarande så nu slipper jag köra den fram o tillbaka nåt mer….:) loppis ä bra…. Kram Annika

  Gilla

 3. Ja byggnadsvård är en utmaning. Det är inte alltid lätt att vara konsekvent. Färgtrappor tycker jag är en ganska bra idé om man har många lager färg i profilerna.

  Föresatsen i Universumet är att sovrummet inte ska vara belamrat. Det har gått rätt bra just där trots att vi har väldigt olika ”städtrösklar” och därmed olika förmåga att droppa prylar där de senast användes.

  Sophie, jag vet inte varför ditt namn inte länkas till din blogg i kommentarsfältet!??

  Annika, jo det är trevligt att ha dokumenterat före och efter. Att se tapeter som jag själv aldrig sett i rummet är värdefullt.

  Det här med mosvagga är jag inte säker på vad det är. Vi köpte en fantastisk tysktillverkad manick av metall på loppis, en 2000-säker skojade vi om så det borde ha varit före millenieskiftet. Ingen elektricitet behövs alltså för att göra mos. Äppelbitarna kokas lösa, slevas upp i manicken och sen vevar man på och mos kommer ut undertill. Kanske är det en mosvagga??? Superduperpryl!

  Gilla

 4. Nej jag vet inte heller varför det inte funkar. Det verkar bara vara på din blogg. På andra WordPressbloggar länkas det automatiskt. Men det spelar inte så stor roll!! //Sophie

  Gilla

  • Det måste vara något jag inte riktigt kan med. Jag tror att det var då jag för ganska länge sen tog bort ”Kommentarsförfattaren måste fylla i namn och e-postadress” i inställningarna som detta med länkning började krångla. Nu har jag kryssat i rutan igen. Får se vad det blir av detta…

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.