Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Moskok & ympkvistar

3 kommentarer

I helgen tog vi upp några äpplen från matkällaren. Flera av sorterna håller förvånansvärt bra. Vi har ätit under hela hösten och vintern men nu ville vi göra äppelmos innan bäst före-datum passerats. Gul Richard, Wealthy, Ribston, några få Ingrid Marie som var kvar och perfekta – alla dessa blev till ett stort moskok.

Gul Richard-trädet föll ju i höstas så det här var sista gången vi får smaka dem  –  om inte  –  ympkvistarna som vi också tog av det liggande äppelträdet i helgen håller sig och vi lyckas ympa in dem i andra träd framåt savstigningstid. Ahhh – tänk om det går. Men vi är ympnoviser och inget kan garanteras. ”Orsa kompani lovar ingenting bestämt.”  Ympkvistarna förvaras på tre ställen för att sprida risken att alla torkar. Några i plastpåse i den svala matkällarens fukt, några nerstoppade i snön ovanpå lövkomposten i norrläge, några i plastpåse i kylskåpet. Det känns ganska spännande faktiskt!

Före oss vid det fallna äppelträdet har harar varit och gnagt men allt nådde de inte. Är trädet inte dött, vilket det inte såg ut att vara i höstas, borde kvistarna gå att använda. Sen gäller det att vara lätt på hand med vass kniv när ympningen sker. Där tror jag mycket på min äkta hälft Halvan.

Vi läste i de trädgårdsböcker vi har, bland annat Beskärningsboken av Alm/Veltman/Vollbrecht med mycket bra teckningar och i Din trädgård, Bonniers, huvudredaktör Karin Berglund, 1996. Den sistnämnda boken hade mest noggrann skriftlig beskrivning av tillvägagångsätt. Nu hoppas vi!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Moskok & ympkvistar

 1. Har oxå äpplen i källaren bl a av ribston och Cox orange. Har ett stort träd i trädgården med gul Rickard så säg till om inte ympningen funkar så kanske man kan skicka lite nya.
  Bara du talar om för mej hur jag ska göra.
  Hemgjort mos är de bästa som finns brukar frysa mitt.

  Gilla

 2. Tack Lena, trevligt med en hjälpande hand ute i cyberrymden. Tack för omtanken! Hemgjort mos är toppen!
  Det händer ibland om äppelskörden varit stor, att jag gör äppelmarmelad av mos som får torka upp utbrett och sen skär jag det i tärningar.

  Gilla

 3. Så här fick jag med min bloggadress oxå så kan du höra av dej där om det skulle behövas.

  Snart kmr det mera snö så äpplena får vänta ett tag till;)

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.