Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kistan

3 kommentarer

Den här enkla kistan av pärlspont har Halvans farfar tillverkat. På locket syns att en skylt har suttit. Undrar vad det stod på den? Inne i kistan på en liten krok i bakkant hänger nyckeln då kistan inte är låst. Omtänksamt ordnat.I den här kistan förvarar jag textilier: varma och goa filtar och plädar, en rya att lägga på sängens fotända då det är kallt, extrakudde. Allt ylle i plastpåsar på sommaren för att undvika mal och pälsängerangrepp. Skulle vara intressant att veta hur andra löser det sistnämnda problemet. Efter att för många år sen ha fått en stickad tröja genomborrad av ett hål under sommarförvaring i min dåvarande lägenhet i Sthlm, vågar jag inte chansa utan lägger ylle i plastpåsar.

Ytterligare en kista av samma material och samme farfar finns, med likadan kulör. Den har välvt lock. Jag tycker verkligen att det är bra att kistorna finns kvar här.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Kistan

 1. Vilken fin kista för föevaring du har där… roligt med släktklenoder….. appropå mal… fick ett tips… finns ett medel pandemal… som man kan använda… också starka kryddor var bra.. ska kolla vilka o tala om för dig… Kram Annika

  Gilla

 2. Vilken fin kista. Tycker om både den smala pärlsponten och kulören.

  Jag har tre kistor. Tycker de är utmärkta förvaringsmöbler. En av dem är riktigt stor och stod här i källaren när vi flyttade in. Den är i ek och troligen väldigt gammal. Väger bly men rymmer alla mina textilier som filtar, täcken, mattor och kuddar och står numera i hallen. Jag vill itne vara utan någon av mina kistor.

  Jag har aldrig varit med om att få något angripet. Tur kanske… Vet inte annars om det finns nåt annat jag gör rätt så att jag slipper besök av otäckingarna.

  //Sophie

  Gilla

 3. Annika!
  Jag minns mammas malkulor, såna som fanns förr men de är visst förbjudna nu. Kanske är medlet du nämner en ersättning. Det låter härligt med kryddor – jag tar gärna emot tips på väldoftande skydd!!! Vet att i mina hemtrakter norrut använddes för länge sen skvattram. Men det är inte lätt att få tag på här.

  Sophie!
  Ja visst är det underbart med kistor. Tur att min Halva fick ärva de här två av pärlspont. Men här finns även andra, antagligen lite äldre. Jag har inte helkoll, har bara sett efter att de som står i uthusen är helsäkrade mot möss…

  Du har tur som klarat yllet. Jag har bara fått hål en gång, men det gjorde mej försiktig. Ylletröjan var vikt flera gånger och fuligen hade ätit sig igenom samtliga lager.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.