Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Hönshuset förr

4 kommentarer

En bidragande orsak till att hönshuset här byggdes om var att den äldre man som under måååånga år hade hyrt traktorgaraget för sin bil efter att Universumet blev fritidshus 1966 och som hade två tävlingscyklar i hönshuset, beslutade att sälja bilen och strax därefter sålde han sina cyklar. Allt gick i ett – Haglunds eget beslut som gjorde att husen frigjordes och tanken på ny användning.

Då vi satte igång med arbetena  i hönshus/svinstia såg det ut så här.

Här kommer några före – efter bilder.

Det vi ser här är grisarnas avdelning. Golv av betong, väggar av regelkonstruktion med sågspånsisolering, lågt undertak. Nere till höger syns ”kissrännan” där grisarnas urin rann ut. I väggen satt en propp av trä som togs bort då urinet skulle väck.

○ ○ ○

Här var utgången mot baksidan, den väg grisarna tog då de släpptes ut. Dörren är på samma plats som den som skymtar på de två äldre fotona här ovanför. Det blev en ny isolerad ”stalldörr” här trots att den ursprungliga dörren inte var delad.

Halvan la in trägolvet med planering för två tvärgående bräder som markerar den tidigare gången. Att såga i ett fullt färdigt golv var inget som någon av oss vågade sig på och till sist förbarmade sig vännen Peter att ”såga sönder” trägolvet för att lägga i de tvärgående bräderna. Peter ordnade detta med den äran! Tack!!! På fotot är grisavdelningen till vänster och hönsens avdelning till höger. Golvet är ett Baseco golv av kvistig klass. Kvistarna ger liv åt ytan men framför allt ville MrsUniversum att huset fortfarande ska upplevas som uthus och inte bli för ”fint”.

○ ○ ○ 

Huvudingången finns mitt emot lagården. Grisarna stod till höger, hönsen fanns till vänster. Redena som skilde mittgång och hönshus åt, är borta sedan länge. På höger sida om gången fanns ovan nämnda ränna.

○ ○ ○

På 1970-talet byttes det stora mångspröjsade fönstret i hönshuset ut mot ett mindre tvåluftsfönster med enkelglas. Vi i vår tur bytte ut tvåluftsfönstret mot ett kopplat enluftsfönster. MrsUniversum ville ha ETT stort ospröjsat fönster någonstans i sitt Universum. Där till exempel en stor adventsstjärna skulle få hänga utan att krocka med spröjsar.

2001 var huset klart efter stora egna arbetsinsatser. Vi anlitade bara en snickeriverkstad till två nya fönster och en ny dörr samt plåtslagare till fönsterblecken.

HÄR finns fler bilder på dagsläget i uthuset.

För övrigt hörde jag talgoxen som sjöng sin vårlåt idag för första gången i år…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Hönshuset förr

 1. How did you isolate the floor?
  What did you put between the concrete and wooden floor?
  MVH Olga

  Gilla

 2. Hello Olga,
  my answer will follow in swedish as it seems to me as you know this language or know how to translate it.

  Grunden bestod av murade naturstenar längs husets ytterväggar. De utgjorde ”gjutform” för betongen. Betonglagret var cirka 100 mm tjockt och inte armerat. Det bestod av cement med ballast av småsten. Under cementen låg större naturstenar som utfyllnad. Dessa var täckta med sand.

  Grundens synliga murade naturstenar som utgjorde ”form” för betongen lät vi vara kvar. Vi hyrde bilmaskin och container över en weekend och bilade bort cement och lyfte bort fyllnadsstenar och sand. Allt detta ersatte vi med träbjälkar 45x 170 mm. Träbjälklaget fyllde vi med isolering och därpå lades 25 mm trägolv. Under bjälkarna finns ett luftat utrymme. Ventilationsgaller satte vi in på tre sidor i grunden som alltså numera är en luftad torpargrund. De ursprungliga grundstenarna är fortfarande kvar orörda och synliga från utsidan.

  Gilla

 3. Hej,
  Tack se mycket för din svar. Yes I can read Swedish(I learned a lot from reading Gård och torp! and it has a lot in common with Dutch), writing is more difficult (and speaking will take me at least 10 years, I’m afraid).
  We own a torp (1911) in Småland, and there is a small tvätthus we would like to turn into a guesthouse. It also has a concrete floor. And I would like to transform it into wood, like you did.
  Did you use vindpapp or plastic? and the wooden beams are they on concrete stolps/stones, or on the sand? And what type of isolation did you use? And is there a trossbotten?
  And if you used paper, is it just below the trägolv, or on the underside?
  I hope you don’t mind I ask you so much, because I read a lot, and they write a lot in the magazines, but they are not very specific. They only say: don’t use plastic, and so on. But when I ask a building firm, to do it the old way, then I have to tell how, because they only use modern techniques.
  P.s I like your weblog very much!
  Mvh Olga

  Gilla

  • Olga!
   Förlåt att svaret dröjt.
   Det finns ingen plastfolie i hönshuset. Eftersom grunden var/är hög och vi tog bort all fyllning (stenar och sand) kunde vi få luft under bjälklaget. Bjälkarna vilar på stenar, inte på sand. En trossbotten finns och den består av plywoodskivor. Förhydningspapp / vindpapp ligger på trossbotten som sedan fylldes med isolering, i detta fall oorganiska isoleringsmattor.

   Jag vet inte om det går att göra så i ditt tvätthus. Vi har en tvättstuga här också, med cementgolv, men där är grunden låg och nästan i nivå med marken. Där skulle det inte gå att ordna luftad grund. I så fall måste trägolvet läggas på betongen med isolering emellan. Då krävs nog plastfolie direkt på betongen. Isoleringstjockleken beror då mest på befintlig dörrhöjd och takhöjd.

   Det är inte lätt att ge råd eftersom det kanske inte är samma förutsättningar för mitt hönshus och din tvättstuga. Lycka till i alla fall!

   Har du prövat Google translate?

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.