Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Reko ytterdörr

5 kommentarer

Så här såg hönshusets ytterdörr ut från allra första början och fram till år 2000, dvs i cirka 75 år. En vanlig oisolerad bräddörr. Trappan är naturstenar lagda som halvcirkel.

Nedan ett svartvitt foto från 1999. En radhuslänga med utbytta entrédörrar. De gamla dörrarna med karmar och dörrblad står lutade mot väggen, de nya är monterade. Den nya dörren är en standarddörr med rak överdel, inte vinklad som den ursprungliga. Fogskum tränger ut på sidorna i dörrhålet. I det förra inlägget står lite om dörrbytet.

Då vi påbörjade omdaningen av hönshuset år 2000 var det självklart att den nygamla dörren skulle hit.

Ytterdörren hade ett brevinkast, tufft stående på högkant under den långsmala glasrutan. Men det behövdes inte på arbetshuset. Därför fylldes hålet med isolering och svart laminat skars till, limmades fast och täckte så brevinkastet och lite till både på ut- och insida. Trycket är ASSA:s borstade rostfria trycke 8650 med clipsrosett, alltså utan synliga skruvar. Det tyckte jag passade ihop med den här dörren. Strömbrytarna är Eljos Renova, placerade med mellanrum sinsemellan.

I glaset speglar sig lagårdens tegeltak.

Den rostfria sparkplåten nertill är original. Den galvade plåten med droppnäsa som numera täcker av mellan tröskel och väggsnutten nedanför hade inte hunnit sättas på plats då fotot togs för länge sen. Men ”bryggan” av lärkbräder finns där och utanför bild finns stenarna i halvcirkel som flyttats ut 70 cm från väggen och som fortfarande fungerar som  trappa.

Dörrstängaren som hade suttit på radhusdörren var borta sedan länge då MrsUniversum fick dörren. Skruvhålen sitter fortfarande där som minne.

Genom att inte placera något fönster över dörren framträder vinklingen bättre än om en jämn rad fönster skulle ha suttit upp mot tak. Tur att det inte fanns fler fönster att köpa begagnade i second-hand byggbutiken i den lilla staden. Fönstren har suttit i en industribyggnad, Fil-Öbergs.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Reko ytterdörr

 1. Riktigt läckert… :-)

  Gilla

 2. Kul att få kommentar om dörren. Nött och begagnat kan verkligen var ok.

  Gilla

 3. Den dörren gillade jag :-) Så coll och riktigt snygg design. Synd att de blev utbytta mot standarddörrar på radhuslängan…fast tur för er ;-). Standarddörren de satte in där ser ut osm en sån vi har i vårt hus nu. Längtar tills den byts mot en traditionell panelad skånsk pardörr. //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

  • Javisst är den en typiskt vacker dörr av sin tid? Det intressanta med ”hönshuset” är att där har vi tagit oss lite friheter – inte så antikvariskt men ändå är volym, material och fönstersättning precis som tidigare.

   Gilla

 4. Vilken FIN dörr! Hur kan man byta ut en sån skönhet mot en alldeles vanlig, ointressant? Och hönshuset ser ju ut att bli ett jättevackert litet hus. Jag vill se mer bilder därifrån! : ) Vad duktiga ni är!!!

  Gilla