Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ny funktion

2 kommentarer

Det tog fem år innan jag insåg att det plåtklädda lilla trähuset som hyst grisar och höns skulle kunna användas till annat. Det var först ett icke-hus bland gårdens alla inplåtade byggnader. Invändigt var det intakt med stior för grisarna medans hönsens pinnar och reden var borta. Taket hade läckage och sågspånsisoleringen hade runnit ner på golvet på ett ställe. Det var lågt i tak, 2 meter över golv, och på så sätt gick det en gång i tiden att hålla huset uppvärmt vintertid med hjälp av djurens egen värmeavgivning.

Då tanken en dag dök upp, att om innertaket togs bort skulle känslan av rymd öka väldigt  – det var nog då planerna på ett arbetshus kom. Kvadratmetrarna kunde få annat innehåll utan att volymen förändrades. Med en arkitektinsats kom de här ritningarna till. (De finesser vi också bestämde kommer inte fram på de här små figurerna).

Samtidigt fanns en annan tanke i MrsUniversums huvud: byggs detta hus om, tar vi kanske bort det sista hönshuset nära den lilla staden. Bör det få vara kvar som minne av bondgården som en gång var? I rasande takt rivs uthusen här eller byggs om/till/på och hur livet levdes förr blir ännu obegripligare och mer svårförståeligt…  Allmogens byggnader har knappt något kulturskydd alls. Det är upp till fastighetsägarna att inse värdet av att bevara alla små ekonomibyggnader. Nu beslutade vi alltså att uthuset skulle förändras. Byggnadsvård???

Det stora småspröjsade fönstret i hönshusdelen var utbytt mot tvåluftsfönster på 70-talet. Höns kräver mycket ljus för att värpa bra. Det är ofta så man känner igen gamla icke ombyggda hönshus på gårdar – stora fönster mot söder. Jag vill absolut nämna kompendiet ”Från ladu-gård till djur-stall. Ekonomibyggnader under 250 år” av Catharina Svala, Sveriges lantbruks-universitet 1993. Det häftet har i alla fall jag haft mycken nytta av. Det är intressant att färdas genom Sveriges avlånga land och kunna förstå/se skillnader i landsbygdens ekonomibyggnader, både geografiska skillnader och åldersmässiga.

Ytterdörren som nu sitter i hönshuset fanns redan i min ägo. Då jag av en händelse upptäckte att arbete pågick i de 1950-talsradhus i kommunen jag tycker(-te) bäst om, stannade jag till. Radhusen är murade av rött regel med gulmålade burspråk av trä. Nu höll man på att byta träpanelen mot plåt. På entrésidan byttes ytterdörrarna ut. Helgerån tycker jag fortfarande. Jag knackade på en av de nya, trista dörrarna och frågade mannen som öppnade, vad som skulle hända med den gamla teakdörren som stod lutad mot väggen på sidan om, så vacker med vinklad överdel och smal glasöppning.

”Byggarna kommer att ta samtliga till soptippen” blev svaret. ”Kan jag komma med släpkärra  ikväll och hämta din gamla dörr?” frågade näsvisa MrsUniversum. ”Välkommen!” sa mannen.

Då visste jag inte var den skulle placeras men det föll sig självklart då ombyggnaden av hönshuset blev aktuell.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Ny funktion

  1. Wow! Spännande projekt, sånt här älskar jag : )
    Har du några bilder på hönshuset och på dörrar och fönster som du kan visa?

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.