Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kulturmöte

2 kommentarer

”Att leva traditionslöst är att underblåsa illusionen att man själv är världens mitt, att världen förändras med dig och för dig, motståndslöst. Traditioner påminner oss om att detta inte är fallet. För traditionen säger att världen förblir medan du förändras, medan du drar vidare, och efter att du dragit vidare. Samtidigt rymmer den ett paradoxalt löfte: att du själv förblir, ej som enskildhet, utan som del i ett flöde långt större än du själv.”

Det här var delar ur Peter Englunds tal vid Svenska akademiens sammankomst den 20/12 2009. Det är något att tänka på även då man byggnadsvårdar. Historien stannar inte vid min insats.

Nordisk kultur och medelhavskultur – en svensk gran och Falu rödfärg i möte med Giambattista Nolli´s karta över Rom från 1748 i bakgrunden. I Universumets f.d. hönshus. En kulturtradition möter och vävs ihop med en annan. Inte bara bokstavligt utan också bildligt.

Mycket i svensk byggnadstradition, och i mitt Universums dito, hänger på djupet ihop med antikens kultur. Lite häftigt tycker jag… Ett jättebra exempel på kulturmötet är eremitaget i form av ett litet grekisk tempel, i Forsmarks bruk, Uppland. Utvändigt är tympanomfält och kolonner klädda med granbark! Makalöst i sin genre!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 thoughts on “Kulturmöte

 1. Ja jag brukar säga: intet är nytt under solen”
  eller ännu hellre: se på vattnet i bäcken, det bara finns utan särskid anledning, hoppar och far, till synes utan vare sig mål eller mening. Och skulle det en dag försvinna så vad gör väl det? Allting kommer aldrig att förbli vid vad det är för stunden, och stunden är inte vad vi tror att den är, utan den är evinnerlig.

  Gilla

 2. Jo, det är nyttigt att sätta in sig själv i ett större sammanhang.
  ”Dagen i dag är en märkvärdig sak.
  Tänk, evighet fram och evighet bak”
  skaldade Alf Henriksson.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.