Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Cirkelsågat

3 kommentarer

Väggar och tak inne i arbetshuset består av cirkelsågad furupanel som sågats på sågen i den lilla stan. Jag la in en beställning och innan bräderna sågades ringde sågverkaren och ville att jag skulle komma och bedöma ytan och synligheten av sågtänderna. MrsUniversum ville ha samma struktur som den gamla brädpanelen och hade med en referensbräda. Arne, som han heter, skränkte några av sågtänderna, förstörde alltså den fina inställningen på klingan, för att jag skulle få tydliga märken av den!!! Snacka om serviceanda… Idag kan man såga så fint att det nästan ser hyvlat ut. Det var väldigt intressant att klättra upp och vara med då bräderna sågades till på den STORA sågen. Bräderna är av tre olika bredder och de är inte spontade. Gliporna mellan dem blir olikbreda.

Stjärnskugga i december på cirkelsågade bräder där klingans tänder har gjort önskade märken.

Allt målades med två strykningar kritvit limfärg förutom högväggen som blev faluröd för att rummet ska bli lite intressant och även upplevas varmt på vintern. Dessutom övergick huset från att vara rött på utsidan till att bli Falusvart och MrsUniversum önskade att husets faluröda tradition skulle finnas kvar någonstans.

Från omkring 1924, då uthuset byggdes, har det varit helt vitmålat invändigt. Fram till 2000-talets början fanns ett innertak 2 meter över golv. Då innertaket revs hittade vi tidningar från 1924 under sågspånen. Detta, och en köpehanding av mark intill uthuset, gör att vi sätter tillkomsten till 1924-25.

Tidningarna har vi sparat, förutom en som vi byggde in  i bjälklaget. Där  la vi även saker och information från vår tid. De som river huset en gång i tiden, ska få information om oss: en Dagens Nyheter där galna-ko-sjukan behandlas, information om vilka vi är och vad huset användes till ursprungligen – med fotografier av hur det såg ut invändigt innan vi körde igång.

Och under tröskeln la vi en guldtia… Traditionsrikt som attan med mynt under tröskeln!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

3 tankar om “Cirkelsågat

 1. Otroligt att tänka sig att någon ska renovera i framtiden och verkligen roligt att ni tänker så. Vad kul de ska tycka att det blir att finna det ni nu sparar. Kanske blir ett barnbarnsbarn?

  Gilla

 2. Ja Carin, det är lätt att tänka att det vi gör är slutet på en kedja. Men då vi här har haft glädje av andras efterlämnade hus och prylar, hoppas vi att framtida brukare ska känna samma sak. Men möjlighet finns också att en bulldozer kommer och jämnar allt med marken någon gång för att t ex bereda plats för ett nytt villaområde. Det är upp till oss människor att se möjligheterna och det fina i det gamla. Och känna stolthet över det som var hur enkla förhållandena än var då.

  ”Dagen i dag är en märkvärdig sak.
  Tänk, evighet fram och evighet bak.”

  Ur DIKTER av Alf Henriksson, 1982

  Gilla

 3. Vilekn servica det var på den sågen… kanonkul att få det precis så där… här går jakten på smal pärlspånt just nu.. hade blivit lovat att få sågat före jul men så kom arbetsinspektionen o dömde ut sågen på våran lilla bygdeesåg så då var det stopp…. alla andra har en bredare pärlspånt än den jag villha så jag får väl jaga vidare tills nån snäll sågfarbror ställer om klingan o förbarmar sig över mig…:) vilka snygga tapeter du hittar i dina väggar… har en del pärlor här med men jag har inte fotat alla tyvärr… man hinner liksom inte med ibland när snickaren är i farten…. önskar dig en härlig helg o en vit underbar jul…. har hämtat gran idag så nu känns det bra…. Kram Annika

  Gilla