En lina för miljön

Tänk att vara tvungen att kämpa för att få torka tvätt på lina…  Det som känns så självklart här i Universumet! På sommaren utomhus och på vintern i det kalla magasinet. Det är miljövännerna i USA som kämpar för rätten att använda tvättlina. LÄS HÄR! Tvätt på torklinor anses i vissa områden vara förfulande och slarvigt och är förbjudet. Trots att torktumlare och torkskåp drar energi och medverkar till ytterligare  utsläpp av koldioxid. Exakt vad vi vet här i  mitt Universum – tork utan hjälp av elektricitet är bättre för miljön, det är billigare för oss och det är ett extraplus i trivsel med tvätt på torklina tycker vi. Och så gott som tvätten luktar sen! Så gjorde man förr – och det livet var i detta fall inte sämre än dagens levnadssätt anser vi här i mitt Universum.

Den här bilden har jag visat förr. Den visar tvätterimuseet i Hagalund, vid Albysjön i Botkyrka, och är hämtad från nätet för länge sen. Jag tycker bilden är ”mäktig” och vacker – snö och vittvätt. Men den här röda tvättstugan användes under handtvättens tid och det var ett hårt kvinnogöra. Undrar om inte tvättmaskinen är den elapparat som förändrat hushållsgöromålen mest av allt under 1900-talet. Så tvättmaskinen vill MrsUniversum inte gärna vara utan.

1955 kom en statlig utredning om tvätt som blev grunden till de svenska fastighetstvättstugorna. Just nu pågår en utställning om dessa  på Nordiska museet. Tvättstugorna rymmer konflikter både i ett vardagligt och globalt perspektiv. Samtidigt ger de möjlighet till positiv kontakt människor emellan i  bostadsområden med flerfamiljshus. Sådana kontaktytor blir färre och färre i dagens samhälle.

Den som klickar på bilden ovanför landar på konstnär Olle Magnussons hemsida. Han är kontaktperson för tvätterimuseet i Hagalund. Fotot är hämtat från inbjudan till utställningen RE:ART Åter i bruk i Österbybruk 2009 där Olle Magnusson ställde ut den här installationen kallad ”Fly me to the moon.” Kalsongtvätt som konstform!

Det finns många aspekter på tvätt. Men att få kämpa för tillstånd att torka tvätt på lina utomhus trodde jag inte behövdes någonstans i världen, därför blev jag förvånad över artikeln ”En lina för miljön” som jag länkat till här ovan.

HÄR  finns mina bilder från isbyken vid tvätterimuseet.

Annons

2 reaktioner till “En lina för miljön

  1. Hej! Isbyken blir den 28/2 2010!
    visningar 12 och 13
    Hälsningar Olle
    Hagalunds Tvätterimuseum

    Gilla

  2. Tack för info!
    Det ska bli spännande, ska se till att vara på plats. Och jag ska berätta för flera…

    Gilla

Kommentarer är stängda.