Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Varsam ombyggnad och byggnadsvård

2 kommentarer

.
Gammalt byggnadsmaterial har också en historia att berätta som är värd att bevara. Om ytor, dimensioner, kvalitet.  På  bilade stockar ses spår efter yxhugg och ett tränat öga kan avgöra vilken typ av yxa som använts och då kan ibland tiden för arbetet dateras mellan tummen och pekfingret. Och i medeltida stenbyggnader finns stenhuggarmärken – stenhuggarens signatur.

Titta vilket selektivt utbyte av fasadens panel, ja av panelens ribbor. Det är sällan jag ser något liknande då jag är ute och far. Det här är från Nyköping. Jag blev glad och tog en bild.

Klickbar bild.

Jag önskar det vore lika lätt att varsamt byta ut delar av enkelfassponten som finns här i Universumet.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Varsam ombyggnad och byggnadsvård

 1. Halloj!
  Man krattar gräs och räfsar hö…har jag fått höra när jag hässjat i alla fall. Därav kratta till löv och räfsa till hö. :) De ser olika ut också, men det är lite svårt att beskriva så här med ord. Själv krattar jag inte löven nu på senhösten, det får ligga till våren. Då är överskottet av löven, det som gräset ej sugit till sig, torrt och så enkelt att ta upp. Faktiskt, året som just varit, struntade jag i all krattning, och det ser lika fint ut som vanligt.
  Men när vi flyttade hit, gräset på norra sidan, det var bara där det var lite gräs kvar eftersom någon i byn klippt vart tionde år typ, där krattade vi när vi flyttade in…det låg över 20 decimeter med mull…ett himla jobb helt enkelt, men då var den 50 år sedan någon brytt sig. Och på södra sidan var en ”skog” uppvuxen

  Gilla

  • Hej ”Hemliga trädgården”! Jo, räfsa och kratta är olika redskap och benämningar – ifrån jordbrukssamhällets tid. Här krattar vi även grusgången.
   Förra året då snön och kylan kom i början av oktober innan alla löv ramlat ner, hann vi inte räfsa på särskilt stora ytor. Jag vet att löven ger näring till jorden men eklöv är speciella och dras inte ner i jorden av maskar så snabbt som björk- appel- och almlöv. I våras tog det längre tid för gräset att synas där eklöven låg kvar. Därför försöker vi ta bort åtmintone dem på hösten. På grund av garvsyran i eklöven växer planterade perenner inte särskilt bra där ekarna står heller. Men såga ner ekar är inget att tänka på här inte. Vi trivs trots allt med dem!

   Och du har rätt i att marken höjd lite varje år då gräs blir mull. Inte så bra om träpanel når marken. Jag gillar kall vinter då minusgraderna gör att inget trä ruttnar, haha. Men främst gillar jag snö…

   Gilla