Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Gårdsnamn värda att vårda

Lämna en kommentar

I samband med kommunernas och Postens adressförändringar försvinner gårdarnas namn väldigt fort och lätt. För att över huvud taget kunna behålla det måste man ta initiativ själv.

Här påbörjades omdaningen i september 2002. Jag slet verkligen för att få ha kvar Universumet i adressen. Kommunens förslag var ett gatunamn här ute på landsbygden med ett tvåsiffrigt gatunummer. Det kändes helfel för oss! Huset ligger 350 meter från vägen. Lika fel som ringklocka vid dörren och gatunummer på husfasaden.

En belägenhetsadress ska innehålla gatunamn eller bynamn och gårdsnamn. I vår datoriserade värld kan endast nitton (vill jag minnas) tangentnedslag användas i datoriserade adresser. Så även om kommunen påstår att man kan skriva gårdsnamnet efter gatuadressen så finns det i praktiken inte alltid utrymme för detta.

I längden kommer gårdsnamnen att försvinna även från kartorna om ingen använder dem. Jag tittar ibland på historiska kartor från 1700-1800-talet och hittar benämningar som jag inte visste fanns. Landskapet var då finmaskigare indelat, hade fler och tätare benämningar på platser och ytor, jämfört med på många kartor idag. Numera behöver vi egentligen inte platsnamnen då vi snabbt passerar i bil, landskapets olika benämningar kan av många tyckas onödiga. Men just här i Universumet värnar vi dem och jag fick efter mycket pappersarbete och många telefonsamtal (t.ex. Lantmäteriet, Riksantikvarie-ämbetet, Posten, ett otal till kommunen, grannar) behålla vårt gårdsnamn i adressen. Beslutet kom den 14 oktober 2003. Det var verkligen en sak att fira!!!

Ortnamn värda att vårda, Riksantikvarieämbetet.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.