Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Tankar vid köksbordet

2 kommentarer

 

Varför tycker jag det är trevligt att handla begagnat? På loppmarknader, på tradera, på second handbutiker. Jo, för mej är det ett pussel att leta och komplettera saker som saknas, som gått sönder eller som ger den stämning som tidigare måste ha funnits i huset och som jag eftersträvar. Letandet får ta tid. Att ha bra bildminne hjälper då massor med föremål är staplade intill varandra på loppisar och jag letar efter ett speciellt fat t.ex. På ett sätt kan man se det som en ärebetygelse för tidigare brukare att komplettera det som redan finns och som man uppskattar eller att återanvända andras gedigna föremål. Många äldre inventarier är bra och hållbart hantverk. Jag gillar recycling-idén, kanske för att jag är uppvuxen under slit-och-släng-eran, den tid som Lena Larsson namngav.

Slagbordet är gammalt, den nötta ekådrade pinnstolen likaså. De har funnit här i Universumet sen huset byggdes. Troligen än äldre och hitflyttade då. Sittbänken som skymtar är nybyggd. Duken är ett fyndköp den här hösten.

Jag har egentligen två universa. I det ena är det 50-talsstämning till stor del och i detta här är det 1910-1940-tal. Självklart är det roligast att ha de föremål som föregångarna ( t.ex. föräldrar, mor- och farföräldrar, tidigare boende i huset) ägt, brukat, hållit i och vårdat. Skavmärken, nötta och lagade textilier säger så mycket om prylarna. I min 50-talsmiljö har jag dock nyss bestämt som policy att köpa in nya bruksföremål med modern formgivning ifall det behövs – vad som är ursprungligt där och vad jag införskaffat ska ingen kunna ta miste på. Jag har alltså olika hållningar i mina två universa.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Tankar vid köksbordet

 1. Jättefin blogg !

  Jag skulle gärna göra en likadan för vårt gamla hus i Medåker, Arboga (från 1856) men jag bara stressar och går på … Men vi har reparerat vårt gamla bergslagshuset (inte renoverat) och håller på att lappa ihop ett rruttet innertak som bäst – men jag måste först såga nya 35 cm:s kilformade bräder och hyvla spont på dem så det är ganska besvärligt. Men roligt.

  I alla fall har jag nyss köpt en gammal väggklocka och en gammal radio från 1938 och skall föra en gammal soffa dit så vi får mera stilenlig inredning. Det är en massa jobb med byggvård men i alla fall mycket bra avkoppling från den dagliga stressen.

  Nisse

  Gilla

 2. Hej Nisse!
  Trevligt med en västmanländsk kommmentar från Medåker. Där är det vackert tycker jag.

  Jomen, visst är det både trevligt och ibland besvärligt med byggnadsvård. Kilformade bräder till innertaket sågar och hyvlar sig inte själva precis.

  Jag brukar säga att man får många tillfällen att fira – varje gång ett litet etappmål har nåtts. Minns så väl då vi skålade i eget vatten efter att ha fått in rinnande kallvatten i huset…
  Och då vi för första gången utan hjälp lyckats pappspänna på övervåningen och det blev bra…

  Den tickande väggklockan i köket är rena rama avstressningen för min del. Lycka till med din klocka OCH radio (fungerande???)och med hela långa byggnasvårdsprojektet!!! Intressant med dialekten på din hemsida.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.