Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Gå på plankan

Lämna en kommentar

Bräder istället för betongplattor eller sten är ett mycket gammalt sätt att ordna en gång här i träriket Sverige, åtminstone i norra delen varifrån jag sett gamla fotografier med gångplankor. Trä hade man god tillgång till själv som skogsägare. Här i Universumet har vi tagit fasta på detta på ett ställe – in mot före detta hönshuset ligger två parallella bräder som gång (högra bilden). Det fungerar bra, passar in på bondgården. De behövs höst, vinter och vår eftersom det blir lerigt här om man går ofta på samma yta. 

Bilden är klickbar.

Bräderna fungerar som gångyta mellan grusvägen och den gamla ”entrétrappan” av naturstenar vid f.d. hönshuset och är något försänkta i marken. Så på sommaren går de att köra över med gräsklippare om så skulle behövas. Självfallet ruttnar de efter några år – då är det bara att byta ut dem mot nya. Det här tycker jag är bättre än betongplattor eller för den delen viss stensättning eftersom här inte ska bli för mycket villatomt eller tillrättalagd trädgård. Här ska fortfarande vara känsla av bondgård.

Bilden till vänster visar en annan gång på en naturtomt med tallar (tallbarren avslöjar). Jag tycker det är vackert. 

Under en resa i ryska Karelen fick jag se detta med trägångar i fungerande vacker verklighet. I en liten by vid namn Paanajärvi användes trä till allt: hus, gångar, inhägnader, bränsle. Och i staden Kem vid Vita havet fanns ännu kvar några trätrottoarer. MrsUniversum blev mycket inspirerad.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.