Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Memories

3 kommentarer

Eftersom det är Alla helgons dag passar jag på att visa en bild på en gravsten jag verkligen tycker om. Gravstenen finns på en liten kyrkogård intill en litet vitt träkapell söder om Sundsvall. Jag fastnade för överensstämmelsen mellan yrket på den döde och utformningen av gravstenen som är fantastiskt passande.

I sten har man huggit ut en stubbe, snedställt snittet och polerat det och därefter huggit in den dödes namn. Stammens skrovliga, ”barkiga”  yta har fått vackra rosor av olika slags lavar. Han som begravdes här 1917 var skogvaktare, träden och skogen var hans liv.

Döden och födelsen
Människans
viktigaste stunder
 
Om man inte talar om livet
 
Vad då tala om –
det är ju så alldagligt

Nils-Aslak Valkeapää  ur ”Vidderna inom mig” 1997

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Memories

 1. Visst är den fin! Jag kommer ju från en liten ort strax norr om Sundsvall, men jag har sett den där gravstenen (som prästdotter blir man ju bekantare med kyrkogårdar än de flesta andra).
  Anar jag rätt när jag får känsan av att vi båda är västernorrlänningar som hamnat här i Mälardalen? :-)

  Gilla

 2. Vilken fantastiskt fantasifull gravsten. Och riktigt skickligt hantverk för det ser verkligen ut som en stubbe. Men å andra sidan gör ju tidens tand sitt till eftersom lavarna ger en extra dimension till stenen. Undrar om den begravde (eller hans släktingar)tänkte på det när stenen beställdes…//Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 3. TorpSara – dina aningar bär iväg åt rätt håll. Vad roligt att du också sett gravstubben på riktigt. Den är så vackert belägen nära vattnet. Kyrkogårdar kan verkligen vara oaser, trots närheten till döden.

  Sophie – de anhöriga måste i alla fall ha tänkt på att den slätpolerade ytan klarar sig bättre mot lavar än en skrovlig yta. Åsså lutar ytan lite också. Jag är också fascinerad över hantverket. Gravstenar i form av stubbar gjutna i betong har jag också sett men det här är snäppet hållbarare och inskriptionen står sig bättre än i betong.

  Gilla