Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Fasadplåt väck

2 kommentarer

Eftersom vi gjort en hel del här i Universumet innan jag började blogga, kommer ofta inlägg om det vi gjort tidigare. Nu blir det ett sådant inlägg.

Då vi flyttade hit var samtliga hus förplåtade och jag hade svårt att få direktkontakt med husen – plåten var i vägen även emotionellt. Det dröjde till exempel flera år innan jag insåg hönshusets möjligheter.

Att plåten skulle bort från fasaderna var klart från allra första början. Alltså rätt många år sen. Inplåtningen av uthusen avlägsnades först och bara det var väldigt många kvadratmetrar! På baksidan av logen hade den vackra panelen med vankant rivits bort. Där sitter plåten kvar ännu men vi planerar att spika på ny panel – men det är inte prio ett.

Nåväl, för några år sen, närmare bestämt 2003, tog vi ner plåtskivorna på bostadshuset vilket inte alls var svårt.  ”Halvan” tog bort plåten och räckte den till mej som tog  den till  marken. Att slänga ner den hade kunna få till följd att något fönster hade krossats, för vinden tar lätt tag i plåten. Efteråt blev det ett antal körslor till miljöåtervinningsstationen med järnplåt och aluminiumplåt samt spikar.

Det var lämpligt  att utföra arbetet när tjälen fanns kvar i marken, innan perenner och lökväxter i rabatterna längs väggen började vakna från vintervilan. Marsvår blev perfekt för vår del.

Under plåten kom enkelfasspont från 1900-talets början fram. Klippspikar håller den på plats. Plåten hade skyddat panelen under de år den suttit på plats, alltså ungefär 30 år. Ingen tilläggsisolering hade gjorts så enkelfassponten fanns direkt bakom.

Ännu har panelen på bostadshuset inte rödmyllats av oss. Det är endast uthusen som målats med egenkokad Falu rödfärg. Vi har funderat på om ny vindtätning behövs. I så fall måste panelen med stor säkerhet bytas eftersom den knappast går att lossa utan åverkan för att byta vindpapp. Ny enkelfasspont är inte alltför svår att få fatt i, vi har en del på lager,  men den gamla är så vacker med sin väderbitna uppsyn där träådringen har mejslats ut. Det lutar åt att det endast blir norrsidan som byts. Den är ganska illa däran med spont som torkat isär.

Edit: Norrgavelns panelen byttes senare, men först spikade ny förhydningspapp upp men tilläggsisolering ansåg vi inge behövdes. Arbetena går att finna beskrivna under kategorin ”FASADER”.

Här har vi hittat ett foto från det glada 70-talet då fasaden plåtkläddes. Jag tycker det är intressant att jämföra detta arbetet med det som gjordes av oss. Alla var vi säkert lika glada – både plåtuppsättarna och plåtborttagarna. Modet svänger inom husbyggnadssektorn. Och för den delen även inom byggnadsvården. Energikrisen 1973 fick många att isolera sina hus med glas- eller stenull och sen klä fasaderna med plåt. Staten gav bidrag till förplåtningen.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

2 tankar om “Fasadplåt väck

 1. Roligt att se lite mer bilder på ert fina hus. Håller med att panelen är vacker. Något jag faktiskt kan irritera mig på med vårt hus är att även om vi väljer rätt dimensioner och färg på panelen så ser den så uppenbart ny ut. Det kommer ta många år innan den har patina så jag förstår att ni tvekar över att plocka ner er panel.

  Kul att se en sån bild på uppsättandet. Det är såklart så att de tyckte att de gjorde huset jättefint när de satte på plåten och var glada för det och nu gör ni tvärtom och är glada för det. Alla tycker ni att ni gör en välgärning för husets estetiska uttryck och även för husets välmående. Tänk vad modet svänger. Vi har fått höra att förra ägarna här är förgrymmade på oss för att vi tagit bort taket och kupan som ju var nästan nytt enligt dem…och vi som tycker att vi gjort huset en stor tjänt :-D //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Ja, inte är fasadplåt vackert på bostadshus, men den vi tog bort har haft det goda med sig att den skyddat panelen i 30 år. Nu gäller det för oss att sköta träfasaderna väl så de håller länge.

  Ert hus blev så mycket vackrare utan kupan men alla har inte den värdegrunden. Oftast har de ursprungliga, inte tillbyggda husen, de vackraste proportionerna. Men det blev lite mindre boyta vilket kanske de förra ägarna ser som en nackdel.

  Gilla