Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Golvet i salen

2 kommentarer

Jag bör kanske nämna något om golvet i salen också. Från begynnelsen omkring 1910 låg en mönstrad korkmatta på golvet. Den har jag aldrig sett i verkligheten men den skymtar fram på ett gammalt fotografi.

Mamma, pappa, barn i salen nån gång omkring 1910. Kolla korkmattan! Jämför det här fotot med det gamla fotografiet här som visar motsatt sida av salen.

Salen hade, då jag trädde in i Universumet första gången, en beige plastmatta. Den klarade jag inte av så för flera år sen lät vi lägga in en enfärgad linoleummatta i rödorange ton, Uni-walton från DLW. Vi la in den trots att salen på intet sätt var färdig att ta itu med för övrigt. Jag ville ha en golvmatta som gick bra mot ekmöblerna, för de kommer nog att bli kvar i rummet.

https://i1.wp.com/farm4.static.flickr.com/3244/4016761354_45f20c2d0f.jpgSalen med möblering är dåligt dokumenterad i bild eftersom det hela tiden har varit planerat att ta itu med den och en halvfärdig rumsmöblering har inte känts väsentlig att fota. Tyvärr kan jag tänka nu.

Vi förhörde oss med tre olika golvfirmor för att få linoleummattan på plats. Det var svårt att få gehör för att lägga mattan på lumppapp som vi ville. Golvfirmorna ville lägga underlag av 6 mm spontade spånskivor för man ville inte ta risken att få reklamation om golvbrädorna skulle framträda efter ett tag. Detta trots att vi ihärdigt förklarade att vi verkligen enbart ville ha lumppapp under linoleum. Så i salen las skivor, i farstun lumppapp…

Efter dessa år kan jag säga att lumppapp-läggningen blev bättre enligt mitt sätt att se. Det är bättre och genuinare att se golvbrädernas läggningsriktning än skivskarvar!!! Och ett tips till andra som ska byta golvmaterial: se till att golvläggarna inte slipar ner brädskarvarna för då går det inte att ta fram ett orört brädgolv om man skulle vilja det framöver. I salen hann de börja slipa, i farstun där lumppapp las under linoleum, hann jag förbjuda dem att göra det.

I samband med golvläggningen dokumenterade jag brädgolvet och muren där kakelugnen stått. Vi tog bort masonitskivorna och alla nubb de var spikade med. Ett rätt stort jobb! På den tiden gällde analog kamera och jag tar mig inte tid att scanna av dem för att visa här men dokumenterat har jag gjort. Bjälklaget är i sin ordning och det har vi inte behövt bryta upp.

Imorgon, lördag, ska jag på släktforskarmässa. Tror att det ska bli både kul och intressant.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Golvet i salen

 1. Konstigt egentligen att det ska vara så svårt att få byggfirmor/hantverkare att göra som man vill. De har väldigt ofta låsta inställningar till hur saker ska vara…samtidigt kan man väl förstå dem till viss del att de vill göra ett bra jobb. Det finns ju trots allt kunder som klagar fast de själva bestämt hur dte ska göras. Jag är glad att jag har en ”egen” hantverkar här hemma som bara knotar ibland över mina idéer!! :-D

  I vårt förra hus låg flera korkmattor. En som var väldigt lik den trämönstrade i er sal på gamla fotografiet. Sen en liten bit av en riktigt färgglad och blommönstrad hittade vi på vinden. Och på kattvindarna låg ett par andra. Roligt att hitta. //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. De flesta byggfirmor är inställda på nyproduktion och det kan vara svårt att förstå sig på byggnadsvårdens tänkesätt.

  Som byggnadsvårdare ingår det nog att göra så mycket som möjligt själv för att lära känna huset. Det handlar inte om snålhet. Men vissa begränsningar har man som icke-proffs inom byggnadsområdet. För våran del går det vid platsbygge av kök, läggning av linoleum och gjutning av grund till uthus. Halvan hade först tänkt sig på att snickra köket men insåg långt om länge att då hade det inte varit färdigt än. Händig är han men heltidsarbetar ju med annat.

  Det är toppen med bevarade materialprover. Själv har jag sparat en bit av plastmattan från 70-talet samt tapeterna i en huspärm för att den ”årsringen” ska vara försvunnen.

  Gamla hus är ju kul!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.