Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Äppelmöblemanget i salen

1 kommentar

Strax efter att föräldrarna dog (1934) gifte sig sonen David med Lisa. Som morgongåva fick Lisa linneskåpet Äpplet med oval spegel.  Här i Universumet  finns också i Äpplet-serien ett matbord och fyra stolar, två småbord – blombord – samt ett vitrinskåp. Jag antar att dessa andra ekmöbler också inköptes gemensamt i samband med giftermålet. Stolarna har vi magasinerade då andra ekstolar som det finns 6 av använts.  Frågan är hur vi ska möblera då salen är klar. Det lutar mot jugendmöblemanget. Sen ska kammaren ses över och möbleras.

Vi förmodar att systern Agnes bosatte sig på övervåningen men vi kan tänka oss att mathållningen var gemensam. Samtidigt flyttade sonen till den döda systern Berta, som då var 13 år och hade gått ut skolan, hit till gården. Systersonen trivdes hos moster och morbror som värnade om honom. Han var ju den enda länken in i framtiden av den här släktgrenen.

Lisa blev inte gammal här i Universumet. Hon dog på  julafton 1940 i kräfta, eller cancer som det heter idag. Sorgligt är även detta. Då det gäller de här uppgifterna har vi haft så stor hjälp och glädje av att av en tillfällighet lära känna Vera, vars mamma Hulda var bästa kompis med Lisa. Av Vera fick vi veta just detta om morgongåvan bland mycket annat. Vera dog i år, 90 år gammal. Levande berättad kunskap ska man aldrig, aldrig, ALDRIG  tacka nej till! Då vi lärt känna Vera bjöd vi hem henne till Universumet några gånger. I samband med det tittade vi på fotografier och porträtt och hon identifierade flera av personerna som vi inte kände till. På det här sättet har jag även fått mer känsla för hur de här människorna var som personligheter. Vera hade ju träffat flera av dem. MrsUniversum tycker det är guld värt…   Alla som släktforskat vet att det är svårt att få fram fakta som är yngre än 70 år på grund av arkivsekretessen.

De draperier som hänger vid dörren i salen (likadana har hängt vid den igensatta dörren) berättade Vera att Lisa införskaffade – 30-tals bruna med konstfullt knuten frans. De skymtar i förra inlägget. De är är inte riktigt min stil men de ska vara kvar.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Äppelmöblemanget i salen

  1. Ping: Äpplen av ek « Mitt Universum

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.