Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Mer om salen

Lämna en kommentar

I början av tillvaron i Universumet var övervåningen ett möbellager, inte varmhållet på vintern. Då var ”salen” sovrum. Sen dess har rummet haft lite olika skepnader med försök att känna av möjligheterna genom att flytta runt möbler och så småningom hitta och titta på gamla kort. Här i Universumet fanns en uppsättning jugendtida Äppelbo eller Äpplet-möbler i ek. Historien om hur de hamnade här i Universumet tar jag sen. Stolarna på bilden är dock en annan typ av ekstolar med mönsterpressad sits. Hur och när de kom hit vet jag inte.

Jag försöker klargöra händelsernas gång här i Universumet  lika mycket för mej själv som för er som råkar läsa, det är en form av huspärmsskriverier.

Så här såg salen ut alldeles innan vi tömde den. Tapeten från 1982 med medaljongmönster i brunt syns. På bilden är det gardinerna, växterna, duk av tyget ”Mossa” från Urnatur och kelimmattan inhandlad i turkiska Konya som MrsUniversum fört in i rummet, förutom det rödtonade golvet.

Dörren mellan sal och farstu via skafferiet (till höger utanför bild) byggdes för 1982. Dörrbladet med sin jugendgröna kulör finns bevarad på logen och karmen fann vi bakom spånskivorna då de revs. (Hur huset är disponerat finns under fliken ”Om gården”.)

Schaggsoffor är få intresserade av idag. Här finns en eklektisk 1890-talssak med något blekt men inte alltför nött schagg. Förskräcklig! Tyckte jag då jag vid det första mötet, då på övervåningen. Nu har jag vant mig och inser att den hör hemma här så den har ett existensberättigande och får nog fortsättningsvis stå i salen då denna blir klar. Draperierna vid dörren blir nog också kvar men just nu är de varsamt nerpackade. Taklampan med fem kupor och prismor, som diskuteras emellanåt, syns här. MrsUniversum har kanske samma smak som tidigare, men har ändrat inställning till inredning efter flytten från Stockholm till mitt Universum. Det känns riktigt intressant att se sig själv förändra inställning som sker pga. att jag lär mig mer och mer om hur livet levdes här tidigare och där är gamla fotografier och gamla människors berättelser till stor hjälp. Den första tanken på mer sparsmakad inredning med danska reoler, ljusa enfärgade tapeter med en färgstark fondvägg och fler moderna möbler har alldeles tonat bort. 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.