Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Tapetprov i salen

2 kommentarer

Det här är ett nytaget foto på väggen i ”salen”, ett tapetprov. En limfärgstapet från 30-talet visar upp sig. Tyvärr finns tapeten bara kvar på en hel vägg och på delar av två andra väggytor. Jag tycker den är fin. Tapeten kom fram då vi tog bort spånskivorna som satts upp och klistrats med en senare tapet. Vi hittade en anteckning under skivorna där namn på renoverarna samt årtalet 1982 stod att läsa. Bra info! Här i mitt Universum fortsätter vi i samma anda att avsätta våra avtryck.  

Den här tapeten klistrades upp efter föräldrarna Fredrik och Augusta Charlottas död 1934, det äldre paret i mitten på kortet nedanför. Barnen Agnes och David, som står upp, hade då tagit över jordbruket sen tio år tillbaka. Yngsta dottern längst till vänster, förlovade sig nyårsafton 1917, gifte sig och flyttade hemifrån. Sorgen var stor då hon dog 1922 och efterlämnade man och en 10-månaders baby.

MrsUniversum älskar denna bild. Kalas i finrummet, i salen. Jugendtapeten som syns på kortet har vi inte försökt få fram, den borde finnas någonstans under 30-talstapeten. Ifall detta ska göras, och mycket annat, diskuterar vi fram och tillbaka här i Universumet. Besluten får ta tid.

Hur som helst finns många föremål kvar: byrån med valnötsådring till vänster, tillbringaren –  ”Anna” med lila mönster, den större pressglasskålen på fot, det mindre pressglasfatet på fot med pyramiduppläggning av något ätbart, troligen är de glasassietter som finns kvar här i Universumet även de från den här tiden, likaså tallrikarna ”Fasan” och besticken med franska liljan. Fler av småtavlorna finns här samt skänken till höger. Fast den är tyvärr avlutad.

Fotogenlampan med prismor är borta men skulle kunna köpas på antikmarknaden. Min ”Halva” tycker dock att den elektriska taklampan från 40-talet som hängde här fram tills vi tog ner den för att strippa salen, ska på plats igen. Även den är en årsring! Diskussionen är fortgående… På fotot står en aspidistra på en piedestal framför fönstret med spetsgardiner.

Jag gillar tanken på att återföra något av stämningen i det här rummet! Få se om detta lyckas…  Det gäller inte bara prylar utan ni vet, ett rum som bara används ibland, som står med stängd dörr på vintern och håller 10-15 grader där krukväxter av äldre sort trivs. Och som luktar väldigt speciellt då man går in dit. Inte unket men stillastående. Ett rum som till jul och andra kalasdagar öppnas upp och används rejält.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Tapetprov i salen

  1. Ja det är någonting nästan magiskt med gamla kort! Det är som om stämningen etsat sig fast i bilden och man nästan bara väntar på att människorna ska börja röra på sig eller en gardin fladdra till. Jag förstår det där du menar med att ha något rum som bara används ibland och känna stämningen i det när dörren öppnas. En del rum i det här huset är sådana. Jo, vi använder dem, hela tiden, men ibland är det som om man liksom ”stör” nej inte stör utan hellre att när man kommer in i ett rum så känns det ibland som om man inte är ensam. Som om det är någon där, inte bara en utan flera. Det är ingenting som är skrämmande utan bara mer en kompakt känsla. Kan vara en ganska trygg känsla. Som om man gnuggade sig i ögonen och tittade en gång till skulle man se, tiden uphört och alla finns där. :)

    Gilla

  2. Vilken vacker tapet. Det är nåt väldigt speciellt med just gamla tapeter. Jag vet inte om det är mönstren eller färgen eller hantverket eller en kombination men de har nåt unikt i sig som jag verkligen älskar.

    Vilken fantastisk ynnest för er att ha foton som visar hur rummen sett ut och att så mycket inredning finns kvar. Både möbler och smått. Vi har ju visserligen oxå hittat en hel del i ladan så vi ska ju inte klaga…ska bli roligt att få återföra det i inredningen när vi kommit längre invändigt. Antar att ni har liknande planer eller? //Sophie

    http://www.ekenasgard.wordpress.com

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.