Sandkorvar

Här i mitt Universum har vi provat på fyra typer av material mellan fönstren under vintrarna. ”Halvan” var van vid fönstervadd när jag lärde känna honom och detta imponerade storligen på mej. I salen brukar vi ha fönstervadd. Vi plockar också fönsterlav som jag arrangerar mellan fönstren tillsammans med barrnålar och barkflagor från tallar. Plötsligt en vinterdag för några år sen då vi satt och åt sa Halvan ”Har du sett, det har blåst in barr in genom ytterfönstret. Är det otätt!?” Han såg riktigt orolig ut med tanke på energianvändandet. ”Snälla du, ser du inte att det är ett konstnärligt arrangemang – nature morte! Här i närheten finns väl inga tallar! Det där arrangerade jag för fyra månader sen” svarade MrsUniversum sårat.

Vad är detta för slags korvar???

Direkt efter köksombyggnaden 2005 var jag rädd att vadd eller mosskräp skulle klibba i linoljefärgen under vintern. Visserligen var färgen torr, yttorr, men vad kan inte hända under ett halvt år? Vad annat finns som är hygroskopiskt och suger upp fukt för att förhindra kondens? Tallkottar  – ja varför inte? Så kom det sig att första vintern i nya köket hamnade kottar mellan fönstren. De har mindre anliggningsyta mot underlaget än fönsterlav. Det kändes riktigt bra och därför har vi fortsatt med det i köket. Kottar håller år efter år.

Vadd byts varje år då den är svår att återanvända. Fönsterlav bleknar och därför vill jag gärna ha ny åtminstone mot söder, trots att den redan använda blir formbar och användbar igen genom att blötas. (Jag brukar lämna tillbaka brukad lav i skogen så den kan etablera sig på nytt för här i våra trakter är det inte så lätt att hitta fin fönsterlav.

Den lättsammaste lösningen av alla fann jag då jag tog fram en bok utgiven av Nordiska museet ur hyllan för att läsa om något helt annat. Där stod:

”Från Jönköping på 1840-talet berättas sålunda: »När hösten nalkades tätades samtliga dubbelfönster, inklusive de så kallade lättfönstren, samt klistrades springorna med vita bomullsband, för att intet drag skulle uppstå.« Och mellan fönstren kunde man lägga islandsmossa med berberiskvistar eller eterneller. »Mamma gjorde rullar av tidningspapper och klädde dem med färgad vadd. Jag hjälpte till med att klistra på fönsterremsorna och stod sen och tittade på den nu oåtkomliga vackra vadden mellan rutorna.« Det är Elof Stoltz som berättar om hur det gick till i hans barndom i Ravlunda prästgård. Ja, det fanns många olika metoder. Man kunde fylla en smal lärftpåse med sand och klä den med rött tyg eller kanske gömma den i ett vitt vaddlager. Det var ett effektivt sätt att täta alla springor och sandpåsen låg stilla som en god isolering.” (MrsUniversums understrykning.)

Ser att man på!

Vilken intressant lösning på problemet att täta drag och minimera rimfrost på rutorna: sandkorvar!! Lär av historien! Mitt tankespråk är inte för inte: Lev nu, blicka bakåt, tänk framåt… Jag tyckte det var en smart lösning eftersom korvarna kan användas många år utan att bytas. Sanden är hygroskopisk och tung så korvarna tätar mot drag. Jag köpte grovt bomullstyg på Ikea som påstods vara ljusbeständigt och sydde gula korvar till köket på övervåningen och röda till sovrummet. Gjorde innerpåse av tunt bomullstyg först. Denna stoppades i den färgglada strumpan, fylldes med vanlig torr sand och knöts ihop i den öppna änden. Lätt som en plätt! Ganska snyggt tyckte jag också att det blev. Men Ikeatyget var inte färgäkta utan blektes redan första vintern. Därför har jag sytt om de gula korvarna som ligger mot söder i gul vadmal istället som har klarat ljuset bättre.

Överst syns t.v. gula sandfyllda vadmalskorvar och en röd bomullskorv. Eftersom vi har ”Universumgröna” fönsterbågar på övervåningen passar det inte så bra längre med vita klisterremsor. Därför har vi satt tätningslister på innanfönstrets utsida och klämmer fast bågarna mot falsen med de gamla koppelskruvarna.

● Nertill syns tallkottar i köksfönstret. De får inte vara för fuktiga och hopdragna då de läggs på plats eftersom volymen ökar då de torkar och fläker ut sig. Att ta bort innanfönstret för att ordna till kottarna är onödigt extrajobb. Mrs Universum sparar på krafterna i möjligaste mån.

● Nere till höger traditionell toppig fönsterlav (med en barkflaga).

I år har jag varit ”vågad” och sytt nya röd-vitrandiga bomullsöverdrag till de röda korvarna som synes ovan. Men varför inte köra 70-tals retro, det går lika bra. Jag tycker minsann inte att man behöver ha kulturhistoriska aspekter på att det ska se ut som förr. Men idén från 1800-talet var suverän. Undrar om någon annan än jag använder ”korvar” fyllda med sand mellan sina gamla fönster???

Annons

14 reaktioner till “Sandkorvar

 1. Kommentaren från ”Halvan” är väl ganska typisk va? ;-) Sånt kan Mats oxå ”upptäcka” efter ett bra tag. Att jag gjort nåt och han har inte ens sett det…

  När första säsongen med ”Nya Rum” gick gjorde Bella Linde, som var ny programledare, just sandkorvar till både fönster och dörrar faktiskt. Hon sydde ett draperi till dörren i ylle och sydde sen även korvarna som hon då dels la i fönstren men även vid tröskeln till dörren har jag för mig. De hade dock inte innanfönter utan la dem på fönsterbrädan… så nånstans finns det nog nån mer som har sandkorvar :-)//Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Jag brukar knöla ihop tidningspapper och eventuellt pular jag in lite toapapper också, som är mer formbart, sedan har jag vadd ovanpå. Man sparar på vadden och tidningspapperet är bra ”kompis” till fukten. Jag kör vanlig bomull också, tror att det går lika bra. Men klisterremsorna däremot brukar lossna ganska så lätt. Måste vara dåligt klister på dem. När det blåser så burrar, surrar och fladdrar de och man kan tro att det är en massa oknytt som tjuter där ute i mörkret:) Ska kanske testa att skippa några remsor och pula in något i springorna i stället!

  Gilla

 3. Sophie, några ser utan seende ögon, haha…
  Nya rum med inslaget om ”korvarna” missade jag. Idén är ju bra och det var intressant då jag läste att det var en 1800-talsidé – minst.

  Ovh Secret Garden – om man gör lätta ”korvar” som man lägger vadd över, då kan man ju faktiskt ha vadden flera år i rad. Bra!

  Fönsterremsor har vi inte här sen fyra år tillbaka men i fridtidshuset sitter de. Jag köper Dixi-rullar, 25 m med klistret utåt. Fast jag tycker det låter lite spännande med burret och surret och fladdret, faktiskt. (Prova att fästa tätninglist på innanfönstren mot utsidan, långt ut i kanterna så att de klämmer mot karmens fals. Det blir rätt så tätt på det sättet och fönsterremsorna kanske inte fladdrar lika mycket.)

  Gilla

 4. Jag saknar fals i karmen att trycka innanfönster med lister mot, så de där eländiga klisterremsorna är tyvärr nödvändiga här. Hur ser era falsar ut, ni som har sådana fönster? Enkla, släta eller profilerade? (Jag ska beställa nya fönster eftersom många fönster hos oss är utbytta eller igensatta, och behöver uppslag till en bättre innanfönsterlösning än den som våra originalfönster har.)

  Gilla

  1. Sara, i Universumet har vi raka falsar, 5 mm höga.
   I kökets ena fönster, där väggen är mycket sned och därmed även fönstret, har saker hänt. Bågarna har hyvlats av på ena sidan och lagts på med träkil på den andra. De nedre falsarna för innanfönstren i karmen är undermåliga i höjd. Vi snickrat till lösa ”träfalsar” nertill med en cm höjd och storleken lika mellanrummet mellan fönstren. Målade på ovansidan i fönstets färg. De lösa ”falsarna” skruvas fast varje höst och tas loss varje vår. Det går bra men det gäller ju bara ett fönster. Saknas falsar i samtliga fönsters underkant går det att snickra permanenta falsar. Jag tror att enkla, släta tätar till bättre än profilerade, i alla fall om de bara är 5 mm höga. Men jag har sett båda typer.

   Gilla

 5. Visst var det såna ”korvar” ja mena….:) men jag ska lägga dom på insidan istället för emellan…. har vadd o saltkar mellan mina fönster med lite olika dekorationer…. torkade apelsiner, glaskarameller, kryddor….. saltkaren drar åt sig fukten kanonbra…. har med ett i ett inlägg i fjol sommar tror jag.. ska kolla o tala om så du kan se hur dom ser ut…. inge märkvärdiga men ack så bra…. ha dä gôtt… Kram Annika

  Gilla

 6. Pricis vad kag letar efter. Tack för tipsen!
  Har fönstervadd i några fönster men det räcker som inte till. Har kanske inte tillräckligt mycket. Ska testa de där sandkorvarna och kanske trixa in litet fönsterlav i några fönster.
  Hade aldrig hört om korvarna förut men supersmart. Kanske blir nån vid ytterdörren oxå.

  Gilla

  1. Hej Petra! Det är precis det här som är avsikten med en del inlägg – att dela med mig av hur man gjort förr i tiden för att dra nytta av det även idag! Jag läste mig till det i en gammal bok. Har även sytt ”sandkorvar” av en gammal yllefilt till ytterdörren. När det är som kallast ligger den där på natten.
   Tack för att du kommenterade och gav feedback!!!

   Gilla

 7. Hej
  Fantastisk sida du har skapat. Hittar så mycket kul och lärorikt här. Har nu sytt 12 dragkorvar och har 17 kvar att sy😃. Själv valde jag att fylla korvarna med kristall kattsand som är det samma som silica gel, tänkte att kattsanden har en otrolig förmåga att dra till sig kondensen. Vi får se om det var lyckat om ett år.
  Vi flyttade till vårt drömhus för ett år sedan, huset är byggt 1910 och vårdats med försiktiga händer genom åren, vilket vi är glada över.

  Kommer att kika in på din sida lite då o då.

  Minna

  Gillad av 1 person

  1. Trevligt med feedback!
   Din fyllning blir säkert excellent, Minna. Vår äldre byggnadskultur är väl värd att ta vara på, det låter härligt med ert drömhus!

   Gilla

 8. Hej.
  Det var fint att få ta del av dina alternativ till fönstervadd. Alla knep för att spara pengar och framförallt spara på jordens resurser. ( bomull från fjärran).
  Jag har funderat på det där med fönstervadd. Vad tror du om att hakarnas ull innlindad i tunn vadmal?
  Hur funkade vadmal för dig?
  Frida

  Gilla

Kommentarer är stängda.