Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Innanfönster

4 kommentarer

MrsUniversum har alltför länge känt sig insatt i fel sammanhang, fel tidsepok. I min omedelbara närhet finns ingen med så gamla fönster kvar att innanfönster används och det innebär lätt utanförskap. Att dryfta denna fråga har inte gått. I den omedelbara närheten ska allt vara ”fräscht” och ”modernt” gubevars. ”Byt fönster” är ett råd vi fått hur många gånger som helst av besökare. Nä, vi vill inte det! De ojämna maskinglasen ger härliga effekter då man tittar ut och från utsidan har de liv och ser inte alldeles döda ut som nya fönster med floatglas. Fönstersnickerierna är smäckra eftersom virket är så tätvuxet, utvalt och bra och har profiler som får ljuset att ”smyga sig in” successivt, övergången mellan dagsljuset ute och rummet blir mjuk. Saknas profiler (”skrynklet”) får man ett starkare motljus. Fönsterprofilerna underlättar faktiskt ögats ackommodation. ”De gamle” var inte alls så otänkande och okunniga som vi ibland gör dem till! Snarare är det väl tvärtom i flera sammanhang. Så det så!

De första innanfönstren kan dateras till 1729:

”När Johan Gabriel Sack inreder det Stenbockska palatset i Stockholm 1729 har han bestämda önskemål om fönstren, nämligen att man om vintern skulle kunna sätta dit dubbla. Detta är enligt Gösta Selling första gången innanfönster äro dokumenterade i vårt land. (…) men det är mycket betecknande att man möter innanfönsterna i inventarierna som lösöre och att de sålunda inte räknas till den fasta inredningen.”

Ovanstående är saxat ur en bok från Nordiska museet 1962. Då jag för ett drygt år sen googlade på ”innanfönster”, ”fönsterlav”, ”fönsterremsor” och upptäckte att det fanns diskussioner och flera blogginlägg om detta där ute i cyberrymden blev jag oerhört glad. Jag insåg också att de fanns fler som levde med dessa innanfönster och var stolta över det. Det finns fler med min inställning, som lever med samma tradition, fler som stöter på samma problem och som får ut samma glädje av innanfönstren. Vore jag en diktare skulle jag skriva en några strofer till innanfönstrens lov. Nu delar jag istället med mig av en dikt Bengt Cidden Andersson som handlar om gediget fönsterhantverk:

 

Fönsterträdet

När jag var pojk
fick jag följa med far
                   till skogen.
Träden vi fällde
var särskilt utvalda.
Fars ögon bestämde
spantvirke
svallbräder
bjälklag.
Vi kunde gå en hel dag
innan far hittade dom
                   rätta träden.
 
 
Dom träd
som skulle bli
                   fönstervirke.
Årsringarna skulle
                   ligga tätt samman
som bladen i bibeln.
Ett bra fönsterträd
har växt sakta genom
stormens vita nosring. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I helgen satte vi in innanfönstren i stora delar av huset. Nu kan det gå några veckor till innan vi behöver köra igång radiatorerna och behöver elda i kamin, spisar, kakelugn. Då innanfönstren sätts in i köket vid arbetsbänken, innebär det att inga krukväxter ryms på fönsterbänken. Det får bli växter i vas istället.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Innanfönster

 1. ja jag kan säga att jag är avundsjuk på alla som har sina fina gamla fönster med vinterbågar kvar. Vi har våra stående i stallet. I dåligt skick men drömmen finns om att nån gång ha tid att renovera dem igen. Vi skulle aldrig bytt bort dem om de suttit kvar… Tyvärr har de förvarats utomhus sen de togs ur huset för ca 15 år sedan och karmar finns inga… Så länge duger de nya vi sätter i men tänk om vi kunde få tillbaka de gamla igen. Lyckost er!! :-) //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Innanfönster…ett pyssel att hålla på med men vilken skillnad från de moderna! De gamla fönstren lever och glittrar medan de nya, när man ser på dem utifrån, ser ut som tomma svarta gravstenar liksom. Och varför vill då de flesta ha nya, även när de gamla fönstren finns kvar på huset, jo media, reklam, och affärers vinstintresse förstås. Och säkerligen ett slags ”grupptryck” tror jag…”och så har vi bytt fönstren!”…”Jaha! Har ni vad duktiga ni är, vad bra!”…typ. De som säljer nya fönster har ingen glädje av att de gamla är minst lika bra och än mindre villiga, att om de visste, berätta det för kunden.

  Gilla

 3. Har också kvar mina gamla underbara innanfönster o ska aldrig byta bort dem för allt smör i Småland…. just nu är det dags att sätta in dom o jag väntar på en fin dag med klar hög luft för att putsningen inte ska bli för kall att utföra…. testar sen ett par år Gysinges fönstertätningsremsor av ull… man slipper de tråkiga klisterremsorna….. klimatet inne blev ett helt annat o med en extra ”dragkorv” blev även det mest otäta fönstret dragfritt….:) kan inte säga att uppvärmningskostnaderna steg heller….. så dom får duga i år också….. Kram Annika

  Gilla

  • Sophie, The secret garden och Annika! Va gla ja blir över att ni kommenterar innanfönster. Plötsligt behöver jag inte känna mig så ensam med mina innanfönster längre :)) Jag är alltså inget ufo. jag blev mycket nyfiken på Annikas ”dragkorv”!!? Jag tänkte ju skriva om mina sandkorvar… Är det samma sak, tro?

   Gilla