Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Husförbättring???

9 kommentarer

För några veckor sen gjorde jag en resa bortåt Bergslagen. Jag såg en hel del intressant men även den här pågående renoveringen av ett hus. Jag antar att ägarna tycker att det är en förbättring, då äldre material byts ut mot nytt och modernt. Men faktiskt så kan man med byggnadsvårdsblick, ha en annan syn på renoveringen, ombyggnaden.

De fönster med mittpost och tvärpost, som syns längst till höger, byts helt sonika ut mot ett mindre enlufts perspektivfönster som syns till vänster.  I mittdelen har vid något tidigare tillfälle fönstren bytts ut till tvålufts kopplade fönster.  I det äldre fönstret är alla 4 lufter öppningsbara och utåtgående. Det nya fönstret kan mycket väl vara ett vippfönster. Det gamla är kopplat med två glasrutor i bågen, det nya har 2- eller 3-lags isolerglas. Det gamla fönstret är snickeritillverkat med virke av god kvalitet och med profilerade poster mot insidan. Det nya har med stor sannolikhet stumma, klumpiga bågar utan profil. Bågen måste vara kraftig för att hålla den tunga isolerrutan.

Titta här i tabellen som jag hittade i Norge för så där länge sen. Där jämförs k-värdena (numera u-värden) i olika fönsterkonstruktioner.

Det fina hantverksmässigt lagda plåttaket (målad järnplåt), lagt med skivtäckning med förskjutna falser, byts ut mot ”plegel”, billig fabrikstillverkad plåt i skivor som ska likna tegel, eller rättare sagt svarta betongpannor.

För mej innebär det här ett byte neråt, både vad det gäller materialkvalitet och utseende. På köpet försvinner det kulturhistoriskta värdet.

Slutligen kommer panelen kanske att bytas ut mot t.ex. lockpanel. Och vågrätt över fasaden, strax över bottenvåningens fönster, kapas panelen och en horisontell bräda eller plåt läggs in och målas vit (absolut inte i fasadkulör). Sådana avskärningar har en historisk bakgrund – de gjordes på gavlarna för att en lång bräda var dyrare än två korta. Då försökte man dölja skarven genom att måla allt i samma fasadfärg. Numera hör den horisontella skarven till modulhus där hela väggar fraktas på lastbil. En hel gavelvägg är krångligare att frakta än två gaveldelar. Dessutom skarvar man även långsidornas väggar numera. Och skarven accenturas med avvikande färg. Det hela skriker ut att det inte är platsbyggt, inte lösvirke och inte arkitektritat. 

Det gamla huset har, självklart i alla välmening men utan kulturhistorisk och teknisk kännedom, strippats sin identitet. Jag är ganska säker på att varken det fina hantverksmässigt lagda plåttaket eller de äldre fönstren hade varit omöjliga att ha kvar och samtidigt få ett vackert, bekvämt och energisnålt boende där kulturvärdena skulle ge huset högre andrahandsvärde.

Det är lätt att låta som besserwisser då det gäller hus och renoveringar. Alla människor bor, alla vet hur det är, alla har en åsikt, alla vill något och har rätt att välja själv. Och även jag har rätt att tycka till – men önskar att jag inte trampar någon för hårt på tårna! För att göra rätt val gäller det att inte bara lyssna på och lita till byggvaruhandeln eller gör-det-själv-tvprogrammen. Många byggprodukter är nya och har inte haft någon prövotid på marknaden och då är det risk att man ”köper grisen i säcken”. Då det gäller det här med hus är det extra svårt att få förståelse för antikvariska och även teknikhistoriska synpunkter.  Byggvaruhandeln har starka lobbyister i sina led.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Husförbättring???

 1. Å, man tror inte att det är sant att det görs – en annan hade trott – aha, de byter tillbaka till flaggfönster och gedigen plåt. De lever i att annat universum, finner inte ord.

  Vi har nu fått tag i massivt tegel till skorstenen i skiftande ton de vår murare hade mig sig var moderna perfekta mörkröda stenar. Hur dött hade inte det blivit. Hua.

  Gilla

 2. Så ledsen man blir varje gång. För det händer ju så ofta!!! Men tyvärr så har jag börja förstå att man inte kan rädda alla hus hur gärna man än vill…. & det är ganska lätt att hamna i diskussioner med folk (mest män, faktiskt) som hugger i & sätter in underhållsfria aluminiumfönster o dyl. Ganska hetsigt kan det bli… Ibland drar jag mig undan när jag känner att en sån diskussion är på gång, man kan tyvärr inte omvända alla, synd! Men vi som vet bäst kan ju gadda ihop oss :DD

  Gilla

 3. Javisst, vi gaddar ihop oss :D
  Men jag anar även att många går loss på sina hus utan att vara så säkra på vad man vill – tar tag i första tips som dyker upp som kan vara förödande för huset. Svenska byggnadsvårdsföreningen, som startade 1975, gör en välgärning med sin information.

  Gilla

 4. Hejsan! Har precis hittat till sidan och tycker att den är mycket intressant. Jag kan berätta att när vi valde att behålla de gamla fönstren på vårt hus (naturligtvis) så var det många som skakade på huvudet. Och när de sedan såg att vi även tänkte ha kvar gamla tapeter…ja man orkar inte käfta emot helt enkelt utan låter ibland folk tycka att man är korkad.

  Gilla

 5. Hej Secret Garden, ja det är bara att köra sitt eget race. Men det är roligare att få viss förståelse än att höra att det bästa är att tutta på huset. Men visst har det hänt en hel del sen 60-70-talen.

  Ert hus är verkligen härligt. Grannarna borde vara tacksamma att få se på nåt vackert…

  Gilla

 6. Ojoj… ja… det där är vårt hus… fast vårt är rött… vi har visserligen sån gammal pannplåt och inte falsad, men det är rena turen att förra ägarna var både lata och snåla så taket har fått vara kvar (trots att det är riktigt rostigt bitvis).

  Men jag blir glad av din bild också… för originaltfönstret där (som jag trodde att dom bytte TILL) är så himla fint på huset och vi har vi har just hittat våra gamla fönster i uthuset som har vädringsfönster. Tänk vad fint vårt hus kommer att bli! =)

  Usch… jag håller med dig, jag hamnar ofta i diskussioner med folk (eller ja, män!) om byggnadsvård, trots att jag försöker att inte prata om det. Man är för ung och tjej, det är ett problem, och att folk tror att det inredningsprogrammen i 3an, 4an och 5an säger är sant, utan att förstå att programmen är reklamprogram. Martin Timell får ju pengar för att stå i tv och förklara hur bra de här nya fönstren är. Han är inte opartisk…

  Sen har många problem med gamla saker som strular, ofta utan att ifrågasätta tex tätningslister mm runt fönstren, utan det är ”dessa usla gamla fönster”. Det är ju handhavandefel!

  De flesta är av åsikten att nya saker har bättre kvalitet än gamla, utan att fundera på hur det resonemanget ens går runt, för alla vill ju köpa billigare och billigare, och tillverkarna drar ner på materialkostnader och tillverkningstider för att öka vinsten = sakerna håller sämre.

  Gilla

  • Vad bra att ert hus fått RÄTT ägare. Och att originalfönstren finns kvar ”på lagret”.
   Jag gillar pannplåt bra, men inte svart plastbelagd trapetskorrugerad plåt som än ligger på Universumets tak!!! Här tar byggnadsvården tid men vi jobbar efter en plan.

   Du skriver så klokt. Handhavandefel – exakt, det ska jag lägga på minnet. Det är nästan lättare att hitta själsfränder bland byggnadsvårdsbloggare än i den geografiska omgivningen.

   Gilla

 7. Hej!
  Jag håller helt med er att det är ett hemskt byte dom gör!
  Jag och min man gick o köpte en gammal gård i sommras, jag har gått o drömt om den gården så länge jag kan minnas.
  Jag har alltid gillat gamla saker men aldrig varit helt insatt i byggnadsvård. Jag har ju blivit tvungen nu tack vare huset, byggt 1904 och väldigt orört. Men nu till en sak som ger mig ångest! Vi håller på och byter ut fönstren! Till nya aluminium! Jag vet ni kommer att skrika rätt ut, men jag kan iaf lunga er med att måtten är desamma så utseende ändras ej. Skälet till att vi gör det är just för att det är praktiskt och miljövänligt och ekonomiskt. Visst jag vänar om det gamla men samtidigt måste man ju följa med utvecklingen. Jag vet att det inte spelar någon roll att jag har ett försvarstal, hehe, det är väl mest för mitt egna samvete! Men en aspekt som jag tycker det är konstigt att man inte tar med i byggnadsvård är just miljövänlighet, nya fönster är mer energi snåla än gamla. Tyvär tror jag hetsen av att man inte ska byta ut förnser kommer av att många som byter gör som i exemplat ovan och helt byter karaktär på fönstret!! Det är hemskt!!! Jaja, är nog mest mitt dåliga samvete över mina nya fönster som pratar, men skulle vi inte ha nya fönster skulle det bli väldigt drt att värma upp våra 300kvadratmeter och jag skulle aldrig orka att hålla på med 30 st innanfönster varje vår och vinter, plus att många av fönstrerna var i väldigt dåligt skick, myr bon m.m. Så jag tänker vara stolt över mina nya fönster, men jag förstår verkligen er kritik av dom som byter, just för att det byter utseendet på fönstret helt, de kan väl ändå försöka behålla karaktären på fönstrerna!

  Gilla

  • Pernilla, som du säger – vi har helt olika uppfattningar om detta med fönsterbyte. Kan diskuteras om bågar med innanfönster som är tätade drar mer energi. Fullskaleförsök visar annat. Men fönstertillverkarna gråter förstås om de gamla behålls och BNP ökar inte… det är ju viktigt i vårt kommersialistiska system.

   Aluminium är mycket energikrävande i framställningsprocessen. Trä bakom aluminiumfönstret kan vara av snabbvuxen kvalitet. Det är inte ovanligt att det ruttnar precis som allt trä som utsätts för fukt och kondens. Det är bara så svårt att se då metallen hindrar inspektion. Tiden får utvisa om de håller i 100 år som våra snart gjort.

   Fönstrens karaktär beror inte enbart på spröjsar och mittposter eller inte – de beror minst lika mycket på fönstersnickeriernas profilering på karm, bågar, spröjsar. Och hur fönstren öppnas. Ofta tänker man inte på det då man byter fönster utan sätter likheten med att man har spröjsar även på de nya, kanske t o m lösa spröjsar.

   Gamla träfönster är oftast av väldigt bra kvalitet. Så är det. Virket var valt med omsorg. Men det är en hel del jobb med att måla om dem och om man tar ut innanfönstren en gång om året är det jbb med detta. Innanfönstren kan dock hängas på gångjärn och sitta kvar för jämnan – då blir det som kopplade bågar ungefär.

   Hoppas någon annan får glädje av era gamla fönster. Ni kan få pengar för dem. Rätt köpare kan ge ganska bra betalt för dem. Spara alla eller ett par fönster med karmar på gården. Hoppas att de inte hamnar på soptippen. Det kulturhistoriska värdet i ert hus går förlorat om ni byter fönster och ytskikt och gör stora ingrepp i stommen. Kanske kan ni gå varsamt fram med mycket annat. Jobba inte för snabbt. Långsamhetens lov bör predikas i samband med vård av gamla hus.

   Hur som helst Pernilla – ni har gjort ert val – var nöjda med det, att gräma sig livet ut är inte nyttigt! LEV LIVET OCH GLÄDS!!!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.