Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Dassbilder

4 kommentarer

 

Ett dass är fint att ha. 

Utedasset var det enda hemlighuset här fram till 1990-talets slut!  Då installerades wc här i botadshuset. Första året här bodde MrsUniversum med utedass – sommar som vinter. Det gick bara bra. Med hjälp av dass-Isak som separerar urin och fekalier luktar det inte speciellt illa heller. Och en frigolitsits är det varmare att sitta på än wc:ns bakelitsits. Det är otroligt nyttigt att ha prövat på denna livsstil, detta levnadssätt, för att förstå hur livet levdes förr. Vi bar även in allt vatten som behövdes i köket för matlagning och disk från tvättstugan. Man kan lugnt säga att man blir lite sparsam för att minska arbetet med vattenhämtning. En skön livsstil tycker MrsUniversum.

Men trots allt blir det numera mest på sommarhalvåret som dasset används. På fotot ovan  går den vänstra dörren till utedasset, den öppna till redskapsbod och trädgårdsbod.

Vid urinseparering är det enkelt att blanda till ”guldvatten” som är mumma för växterna under sommaren: en del urin blandas med 9 delar vatten.

I helgen som gick sågs dasstaket över och åtgärdades eftersom några tegelpannor var trasiga och det började droppa in vatten vid regn. Det finns en besvärlig vinkelförändring mellan takfallen på dasset och lagården. Vi valde att lägga oljehärdad board på underlagbrädorna och sen läkta upp med låg ströläkt och bärläkt. Tegelpannorna las tillbaka igen och kompletterade med några hela. Inget av de övriga uthustaken har vi kompletterat med skivor på det här sättet. (Den övre av de 3 bilderna togs då plåtförrådet rivits under försommaren. Det är en bildvinkel som normalt inte går att ta annars.)

Nästa steg är att åtgärda litegrann inne i dasset och sätta upp de gamla dassbilderna vi fann under väggarnas masonitskivor som vi har tagit bort. Men utedasset, prevetet, är fullt funktionsdugligt redan nu.

När vi nu la träfiberboard mellan ursprungliga underlagsbrädor och teglet uppstår den restaureringsideologiska frågan – får man göra vilka tillägg som helst bara de görs osynligt eller näst intill osynligt? Är det autentiskt med ett nytt materiallager? Får man lägga platonmatta av plast under grästorven på ett torvtak? OK, självklart FÅR jag göra det på mitt eget hus – men är det kvalitativ och rätt utförd byggnadsvård?

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Dassbilder

 1. Ja det är väl den ständiga frågan… om man får eller inte. Som du skriver är det klart man får men var ska man dra gränsen för att det fortfarande ska få kallas byggnadsvård? Egentligten finns det väl inget korrekt svar eftersom det handlar om så mycket känsla och ideologier hos dem som sysslar med det. Alla har olika uppfattningar om vad som är bra eller dåligt att göra (ja vissa saker håller väl alla med om är sånt man inte ska göra eller bör göra i och för sig).

  Vi fick välja samma metod nu när vi la om vårt tak. Vi hade ändå kontakt med en timmerman för att försöka få tag på stickor att komplettera vårt tak med. Jag mailade oxå hembygdsföreningar som hyvlar takstickor men fick inga svar. Timmermannen lovade och lovade men till slut kunde vi inte vänta längre på att han skulle få fram stickor så vi fick lägga masonite på nåt ställe och där kupan varit lagade vi med råspont och papp. Visserligen blev det bra och det syns inte men vi tycker ändå det är tråkigt att vi blev tvungna att lösa det såhär… det handlar så mycket om genvägar.

  Jag tycker inte att det är fel att tillföra nya material så länge de är naturliga och inte gör någon skada. Ni har inte gjort något som inte går att göra ogjort om man skulle vilja det och mycket handlar väl om just det. Ni skyddar istället byggnaden för framtiden och vill ni senare göra om kan ni det utan stora ingrepp. Det är väl byggnadsvård om något :-) //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Om jag förstår dej rätt har ni i alla fall kvar de stickor som redan låg på taket. Gott så!

  Om vi skulle lägga skivmaterial på alla uthustak skulle tornseglarna få svårare att bygga bo här, anar jag. Nu ligger underlagsbrädorna som ”faltak”, på förvandring, och därmed blir det högre höjd med jämna mellanrum för dem att ta sig in under tegelpannorna. Med skivor gissar jag att det blir svårare.

  Att gynna fåglarna tycker jag är landskapsvård. Resonerar man så kan det bli ett dilemma med extra skiva under teglet. Kanhända tänker jag FÖR mycket… Uthusen har ju i alla fall inte hängrännor som blockerar inflygningen. Avvägningar måste alltid göras. Jag trivs med tornseglarnas svirrande på sommaren.

  Gilla

 3. Ping: Lagt tak ligger « Mitt Universum

 4. Ping: Uthusdörren « Mitt Universum