Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Tur med taktegel

2 kommentarer

I mitt Universum har vi sedan förra hösten ett lager gamla enkupiga handslagna tegelpannor. Gjorda för hand i form, man kan se fingeravtryck på klacken efter människan som tillverkade pannan. Många har också en tegelbruksstämpel på klacken i form av en bokstav. Även ett antal nygamla tvåkupiga strängpressade lertegel fanns att plocka ner. Patina i form av lavar följde också med pannorna.

Förra våren gjorde vi en tur och hade tur: MrsUniversum såg en förfallen ladugård. STOPP, STOPP, STANNA!  Bromsning, knackning på tillhörande bostadshus dörr… och JAVISST, ni kan ta teglet om ni gör det före oktober för då ska lagårn och logen rivas.

På försommaren började vi plocka ner tegel på den omkullfallna lagårdsdelen och planerade inför nerplockningen av övrigt tegel.  MrsUniversum kröp försiktigt omkring och klarade sig utan skador.

På logen, delen med den högre takytan, fick vi hjälp att plocka ner teglet. Minst tre personer bör man vara vid stora takfall. Vi använde trärännor, den ena som användes på takfallet var bara enkelt  tillverkad av två vinkelrätt hopspikade brädor,  och en takstege med fäste över nock fanns i mitt Universums loge från den gången då teglet plockades ner från taket där. Av det teglet finns bara en bråkdel kvar. Det hela var mycket rationellt: skjuts ner i vagnen.

Det svåraste var att ordna ”stötdämpare” där tegelpannorna dunsade ner. De kunde lätt gå sönder annars. Kraften är stor och pannorna många så man fick vara där och fixa i ordning dynor och textilier som användes. En pall rymmer drygt 100 enkupiga lertegel. Vänligt nog höll husägaren med en vagn där 6 pallar rymdes. Vi fick även hjälp att köra hem ett par vagnsflak med tegel.

Tegelpannorna har vitt kalkbruk längs kanten på undersidan. Det har alltså varit understruket, som man brukade lägga tak på stenhus med oinredd vind. Vattentak av t.ex. stickspån eller papp saknades och man tätade underifrån med kalkbruk. Lagårn där teglet låg har aldrig haft understruket tak eftersom vass var den tidigare taktäckningen – alltså var det återanvänt redan på lagårdstaket. Nu blir det recyclat igen och läggs på tak numro 3. Det kallar jag lång livslängd på ett utmärkt byggmaterial!!!

Ytan som syns på bilden ovan hann fyra personer  plocka ner på två och en halv timmar en julikväll. Svalorna svirrade i luften och försökte få bort oss. Vi hittade ungar i bon under de ställen där tegel ligger kvar vid takfoten. När vi fortsatte nerplockningen efter semestern hade de blivit stora och flugit sin kos.

Tvåkupigt tegel låg på den senare tillbyggnaden med lutande tak. Det tog vi, två personer,  ner. Det gick, men var orationellt med mycket klättrande och spring.

Allt taktegel finns förvarat här på gården. Visst hade det varit bra att få det på taket denna höst men så ser inte verkligheten ut. För MrsUniversum känns det dock otroligt bra att veta att vi har ett stort lager enkupigt handslaget tegel i förvar. Detta är rikedom!

 

HÄR kan man läsa mer om strängpressat, handslaget och formpressat taktegel.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Tur med taktegel

  1. Ja, vilken jla tur! Vi höll på att få köpa gammalt tegel till ett bra pris, men när maken kom för att hämta teglet hade gubben ”redan sålt det till nån annan”. Hmmm… dags att putsa upp hederligheten i Sverige igen?

    Men ni har verkligen fått tag i fint tegel. Avis!

    /Astrid

    Gilla

  2. Ping: Advent « Mitt Universum