Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Getter och landskapsvård

4 kommentarer

Getterna Tor & Saga går i hagen med ett 200 meter långt elstängsel omkring sig. Det är dubbelt så långt som förra året och det visar sig vara en yta med mat som tar tid att äta upp. Vi har inte behövt flytta stängslet ännu. De ser ut att trivas, rymningsförsök finns inte. 

Tor är en kastrerad getabock som är svår att få en bra närbild på eftersom han hela tiden tror att han ska få något och kommer med nosen in i kameran. På första bilden, från igår, kan jag berätta att han ligger och gonar sig på en sten i morgonssolen. Saga är lättare att fotografera. Båda älskar morötter och knäckebröd som vi brukar ge dem, annars är eklöv och åkertistlar godsaker för dem. Sly och löv föredrar de framför gräs. Men än har de ändå inte fått bukt med slånbärssnåret.

Så här, fast tvärtom, ser det ut då vi går på promenad för att hämta tidningen.

HÄR går det att läsa lite om den enormt skicklige silhuettklipparen Johan Leksell, född 1874, prästson från Björskog i Västmanland, som format silhuettklippet ovanför.

Läs om landskapsvårdarna från början av sommaren.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Getter och landskapsvård

 1. Å-hå, älskar sly säger du? Kanske vore nåt, att hyra in lite getter nu och då…
  :)

  Gilla

  • Ja, det är ett utmärkt sätt med levande ”trimmer” eller ”röjsåg”. Lättskötta och personliga. De käkar löv och fejar/gnuggar hornen mot småträdens och buskarnas stammar så de dör efter ett tag. Det handlar om utnötningsteknik.
   Vi har Tor & Saga över sommarhalvåret, sen får ägarinnan tebaks dem. Och alla är glada åt tingens ordning.

   Gilla

 2. Så mysigt! Det är ju drömmen, att ha lite trevliga djur runt knuten, får eller getter. Hmm, man kanske skulle prova på sommaren först. Var det dyrt med stängsel? Hur stor yta har de att gå på?
  /Emma

  Gilla

  • Hej Emma!
   Ja det är trivsamt samtidigt som djuren gör nytta.
   Vi köpte elnätstängsel på Nordpost. Första året hade vi 2×50 meter. I år har vi köpte två 50-meters längder till. De kostar en knapp tuesnlapp per 50 meter och är mycket lätta att sätta upp OCH flytta. Ett elaggregat köptes på Jula. Vi har dragit sladdar (2 kabelvindor) från uttag på gården till aggregatet som är placerat nära elnätet. Den här lösningen planerar vi att kunna nyttja i flera år.

   Getterna är ett tillskott men innebär även ansvar. Varje morgon går jag ut med nytt vatten till dem, ger dem några morotsslantar/knäckebröd och klappar om dem. På kvällarna går vi allt som oftast dit tillsammans, Halvan och jag. Det är rogivande.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.