Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vadstena

Lämna en kommentar

Jag gjorde trekvartstimmes stopp i Vadstena förra månda´n på väg till Skåne. Vadstena slott ville jag titta på igen. En pampig vasaborg som numera inhyser Landsarkivet. Dessvärre inte för min region, jag får åka till en modernare byggnad i Uppsala då jag vill forska bland  gamla dokument.

Gustav Vasa hade fyra söner – tre blev kungar efter farsan: Erik, Johan och Karl. Det sägs att Magnus hoppade ut från ett fönster från det här slottet och ner i vallgraven.

MrsUniversum fascineras över den huggna reliefen av kung Gösta i rundel ovanför huvudporten. Min och mångas bild av Gustav Vasa är mannen med ljust hår tvärt avklippt med rak lugg. Lite som renässansporträttet jag fällt in. Men ovanför porten på Vadstena slott avbildas han som romare med lagerkrans i håret, toga draperad runt kroppen och skägget ansat. En sann regent med antiken som förebild. Något förvånande, faktiskt. Men så visar det sig att porträttet i rundeln kom till vid en restaurering på 1800-talet och speglar alltså det århundradets syn på Gustav, det århundradets förhärligande av kung Gösta.

MrsUniversum älskar grekisk antik arkitektur men har sällan användning för sitt intresse. Så det är lite kul att kunna använda det vid vasaborgen. Vissa kallar det ovidkommande vetande… Så det så!  Många renässanssymboler finns med på porten in till borggården i Vadstena: portöppningen är rundbågig och profilerad, på var sida finns en kannelerad kolonn (jonisk kolonn men inte joniskt kapitäl – snarare doriskt), bakom denna pilaster med doriska kapitäl, entablement med förkroppad arkitrav som uppåt avslutas med en stigande karniskurva (cyma recta), arkitraven har triglyfer och metoper. Triglyferna har 6 guttae, på metoperna finns bland annat bukranier… Och så här kan man fortsätta. Jag gillar verkligen det här. Det finns en mening i det hela och jag tycker mig se den.

Och se, här är de klassiska formerna lite förenklade och överförda till trä. Vartenda dörrfoder, fodersockel, sockellist i mitt Universum har sitt ursprung i den grekiska arkitekturen. Minsta lilla allmogestuga har influenser därifrån. Det tycker jag är mäktigt. En av mina favoritprofiler är tandsnittet, det är de enkla kvadraterna/rektanglarna utkarvade längst upp ovanför överljuset på fotot. Tandsten råkade Halvan benämna det en gång vilket vi båda garvade länge åt.

Jag väljer ut ett hus från vandringen i sta´n. En vacker grönmålad grind leder in på gården. Det är underbart att strosa omkring i en stad och ha möjlighet att titta in på gårdarna. Både staket och plank hör staden till, men visst är det vänligt att kunna se in. Huset har skevat till sig genom tiden men har inte rätats upp, sympatiskt nog. Liggtimmer är allt bra elastiskt.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.