Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Strand vid Vättern

2 kommentarer

MrsUniversum gillar att besöka människors boplatser där någon (en stiftelse t.ex.) försöker bevara minnet av en person. I detta ingår vården av byggnader och föremål. Jag börjar ana att det är på grund av att ”vanliga” människor inte har någon som bevarar deras minne genom ett bevarat hem, som MrsUniversum vill förvalta hur livet levdes i Universumet förr, en plats på jorden där jag råkade hamna. Jag är noga med att spara föremål som använts och dokumentera livet i mitt Universum eftersom ett av intressena är kulturhistoria och etnologi.

Allmogens bostäder sparas av friluftsmuseer som t.ex. Skansen och i hembygdsgårdar, men de blir ofta inte ett minne av en person eller familj utan av ett levnadssätt och ett socialt och kulturellt mönster.

Ellen Key var 61 år stod hennes Strand klart. Året var 1910 och hon flyttade in riktigt nära Vätterns vågor. Strand är en murad och spritputsad jugendbyggnad i ljust gult med vita detaljer. Taket är lagt med gedigna skifferplattor. Längst ner mot Vättern finns en klassisistisk plats för kontemplation med träkolonner och en vackert grön svängd bänk. Där skulle jag sitta ofta om Strand vore min bostad.

Jag har lite svårt att förstå hur denna branta tomt var tilltalande för en kvinna som tänkte sig bli gammal här. Tomten är brant och inte helt lätt att forcera. Utsikten är dock vid och det var nog viktigt för en frihetsälskande kvinna med okuvade tankar.

Den trädgård som jag läst om i en tidskrift skulle nyanläggas i Ellens anda och efter hennes skisser, var inte så mycket att se i dagläget. Kanske är det bara ett sätt att locka nya tursiter…

Bilderna inifrån har jag scannat av från vykort jag köpte vid ett besök här för många, många år sen. Sovrummet är vackert gult och soligt. Lite Carl & Karin Larssonskt ni vet…

Arbetsrummet vetter mot Vättern och är mörkt med gröna fasta bokhyllor. Det blir mycket motljus då sjöljuset från det halvrunda lunettefönstret möter det här rummet. Kvällsljuset gissar jag är fantastiskt vackert här.

Om man jämför med manliga Övralid, den boplats Verner von Heidenstam valde och ritade till sig själv 1925, är Strand så mycket mer ombonat. Övralid ligger högt och man ser Vättern på avstånd. Det är skapat som inramning för en man som ville visa sin storhet i sitt bygge. Övralid besökte MrsUniversum första gången för 20 år sen.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Strand vid Vättern

  1. Vi som åkte runt Vättern, attans att jag missade att åka in till Strand, ändå har jag ju läst om det så många gånger…. Men man ska väl ha några utflyktsmål kvar. Övralid har jag endast varit på utsidan då man oftast har några barn med som inte är sååååå sugna på gamla hus som mamma :)

    Gilla

    • Ja, visst är det otroligt vad mycket trevligt och intressant det finns att se i Sveriges avlånga land. Bara landskapet som förändras allt under resans gång är sevärt! Själv har jag inte sett Mårbacka invändigt ännu…

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.