Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Prästkragshuset

2 kommentarer

Prästkragar blommar i massor i mitt Universum nu och en ganska lång tid framöver. Vi sparar de här ytorna som ängsmark och kör bara upp gångar med gräsklipparen.

Huset med pulpettak är f.d. hönshus/svinstia, numera ombyggt. Det hade oarmerat betonggolv och vid griskättarna betong en bit opp på väggarna. För övrigt var väggarna av regelskonstruktion med sågspånsisolering. Huset ska efter MrsUniversums efterforskningar (köpehandlingar av mark, tidningar i takbjälklaget som underlag för sågspån) vara byggt tidigast 1924. Efter ombyggnaden är det arbetshus med trägolv. Inga datorer i bostadshuset vill vi ha, där ska vara frid och ro från detta med internet. Bakom de två fönstren på gaveln fanns kättar för tre grisar. Ett stort fönster (inte originalfönstret som var småspröjsat och försvann på 70-talet) kan skönjas på söderfasaden. Där innanför var hönsens avdelning. De behöver ju mycket ljus för att värpa bra.

På det gamla fotografiet, kanske från tidigt 1950-tal, syns Agnes, min föregångare i Universumet, utanför detta höns-och grishus/svinstia. Hon har nyss gett de bastanta julgrisarna mat. Åtminstone den ena är en sugga. Agnes ser glad ut. Det finns ett annat foto med en ung Agnes med en griskulting i famnen sittande på en sten. Jag tror Agnes tyckte om gårdens djur – de var personligheter med namn och fick en bra skötsel. Både för att hon tyckte om dem och för att de skulle bli bra mat framöver. På en bondgård fick man lära sig handskas med liv och död genom att djuren slaktades och blev föda.  Människorna visste vad de stoppade i sig. Jag tror nog det var ett bra liv för alla. Långt ifrån djurfabrikernas våldsamma hantering av djur.

Man kan se lagården skymta bakom vedtraven som stod där vedbacken fortfarande finns. Grisarnas hägn består av okantade bräder. Det är här, i f.d. hägnet, som MrsUniversum tänker sig en plats för perenner, skyddad mot rådjur.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Prästkragshuset

  1. Hej, vilka inlägg jag missat här!!! Tycker det är så intressant det du skriver om gamla hus…har haft mina duster själv med diverse hantverkare i tiden…Härliga midsommarbilder, och den av den gamla ladugården. Jag tror också att det var uthamrade fat, sånt fanns i min barndom, ännu på 60-talet på landet. Ha de så gott!

    Gilla

  2. Ping: Uthus att leva med « Mitt Universum

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.