Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Rivning! Byggnadsvård??

1 kommentar

Vi river ett uthus! Men hallå MrsUniversum, är detta byggnadsvård? Ska inte årsringarna från olika decennier få finnas kvar på en gård eller i en byggnad?

Efter flera år här på gården har beslutet vuxit fram – här behövs en mer funktionell byggnad med andra material och annan form. Detta nya blir förhoppningsvis bättre för helheten. Men det handlar inte om restaurering och inte renovering. Byggnadsvård? Om begreppet görs tänjbart kanske man kan säga att de återstående och närliggande byggnaderna mår bra av att detta plåtskjul rivs, främst med hänsyn till skönheten, det estetiska värdet kommer förhoppningsvis att höjas.

Plåtgaraget, som för oss har varit ett förråd, byggdes omkring 1970 med en mycket enkel strävad stolpkonstruktion och med pulpettak. Hela byggnaden, tak som väggar, täcktes med plåt. MrsUniversum anser att förrådet är fult, det är svåranvänt, icke råttsäkert och numera en främmande fågel i mitt Universum. Då det byggdes moderniserades alla husen på så sätt att alla fasader kläddes in med plåt. Nu har vi tagit bort plåten på de andra husen och garaget står som ensamt plåtskjul. För att vara rättvis mot 70-talets moderniserare ska jag nämna, att fördelen med plåten har varit att den faktiskt skyddat den liggande enkelfassponten i 30 år på de äldre husen.

Det MrsUniversum oroar sig för är att den hamlade almen som på vintern är en karaktärsfull silhuett, sommartid ger grönska på gårdstunet, som ger stöd för kvarnhjulet som står lutat mot stammen, att den ska dö då det grävs för nytt uthus. (Fatalisten ”Halvan” tycker att det är inget att tänka på, det går som det går.) Fläderbuskarna däremot är säkra. De kapades vid fotknölarna tidigare i vår och skjuter nu friska skott. De flyttar vi till annat ställe på gården eftersom MrsUniversum inte vill vara utan fläderblommor till safttillverkning under åren framöver.

Före plåtgaragets tid fanns en annan förrådsbyggnad, se bilden nedan,  som revs för att ge plats åt det nya. Detta vagnsskjul och vedbod byggdes omkring 1905. Det här uthuset stod längre framskjutet på gårdsplanen än plåtskjulet, det ser man på almen som delvis skyms.

Här i Universumet får, som tidigare sagts, saker ta tid – så det kan dröja med ytterligare berättelser om nya uthuset. Förhoppningsvis ska det smälta in utan att bli en kopia av något förutvarande. Det återstår att se om detta lyckas…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Rivning! Byggnadsvård??

  1. Usch ja det där är svårt. Får man riva eller måste man bevara? Och man vill ju så gärna bevara… ialla fall vi. I ert fall tycker jag ju att ni gör helt rätt. Vissa årsringar kan man offra för helheten. Och jag är helt övertygad om att ni kommer lösa det på ett mer estetiskt tilltalande sätt. Ska bli spännande att se.
    //Sophie

    http://www.ekenasgard.wordpress.com

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.