Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Glimt fönsterputs

5 kommentarer

Nu när innanfönstren togs bort för en dryg vecka sen, kom jag än en gång att tänka på hur besvärligt jag tycker det är med köp av fönsterputsmedel. Det är ganska många fönsterrutor som ska putsas här i Universumet så det går åt en hel del putsmedel.

Fram till 1980-talets slut kunde man köpa fönsterputs som torrvara. Glimt fönsterputs innehöll två små påsar i en förpackning och blev totalt 1,5 liter då man löst upp dem i ljummet vatten. Barnängen var tillverkare. Vilken fantastisk idé! Att ingen kan komma på den igen. Man slapp släpa hem vatten från affären. Billigt var det också – kanske just därför som det försvann? Då det skulle tas bort från marknaden köpte jag, som den samlare jag är, på mig ett minilager i en liten affär på Odengatan i stora staden. Men de förpackningarna näns jag inte använda…  De är kulturhistoria nu ;)

Hur som helst är det något visst nu när en enkel glasruta skiljer inne och ute åt som en tunn hinna. Ljuden hörs väl, fönsterbrädorna blir bredare och krukväxterna får bättre med plats. Det känns som att ha sluppit ur ett akvarium… Det är härligt… Det är sommar!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Glimt fönsterputs

 1. Hej, jag kan bara hålla med. Ljudet och luftigheten som man får när man bär ut innerfönstren är värt allt bärande…Det är bland det bästa med att bo i ett gammalt hus:) att få ta in sommaren också på det här sättet!

  Gilla

 2. Håller precis som du på med att att putsa våra fönster. Vi har dock inte bestämt oss för om vi ska bort våra innanfönster eller inte. Vi öppna bara än så länge och det är så härligt att höra fåglar och allt som händer där ute så tydligt. Liknelsen med ett akvarium tycker jag passar alldeles perfekt, det känns så.

  Gilla

 3. Hallå…

  Faktum är att det fortfarande finns fönsterputsmedel i pulverform :)
  Dock inte så lämpat för privatpersoner, utan för proffsen.

  Jag är profesionell fönsterputsare och använder bara diskmedel i mitt vatten. Men i butiken jag handlar mina varor handlar också en konkurent till mig. Han köper 10kg’s säckar med något slags fönsterputspulver.

  Gilla

 4. Jag har länge sökt Glimt som jag minns från min barndom. Jag kan komma ihåg doften. Vad jag kommer ihåg så fanns det en ”pumpflaska” i glas som man kunde spraya Glimtblandningen på glaset med. Den var lite kantig i formen om jag minns rätt. Skulle gärna vilja komma över en sådan samt Glimt.

  Gilla

  • Hej Lars, Glimt fönsterputs var för bra för att få finnas kvar! Själv minns jag inte pumpflaskan men mins att min mamma hade en 1,5 liters glasflaska med skruvkork som hon blandade till pulver och ljumt vatten i. Glimt är kulturhistoria nu :-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.