Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Förgylld flaggstångsknopp

2 kommentarer

Idag är det svenska flaggans dag eller sedan 2005 – nationaldag. Som del i EU måste den nationella självkänslan stärkas… Den 6 juni 1523 är dagen då Gustav Vasa utsågs till kung och Sverige blev nationalstat.

Vi har två flaggor i mitt Universum. ”Finflaggan” är av bomull och har tillhört MrsUniversums farmor. Den har en djupt blå kulör, koboltblått kanske!? I gengäld är det gula korset lite blekare än syntetflaggans. Den här fanan är en favorit som ska används med förnuft så den inte blåser sönder.

Den andra flaggan är av syntetmaterial och ljusare blå till tonen. Man kan se på den undre bilden med syntetfanan att den också är blankare. Fördelen med den är att den lättare fladdrar, det behöver inte blåsa så mycket för att den inte ska hänga slak längs flaggstången.

MrsUniversum är inte van att leva med flaggstång. Därför inträffade under något av de första åren i Universumet, att hon släppte ena änden av flagglinan vid något tillfälle vilket fick till följd att den åkte upp mot flaggstångsknoppen. Se där! Obrukbar flaggstång…

Släkt sammankallades och vi fällde stången – bara det ett litet äventyr då ingen varit med om det tidigare. Vi kom levande ur det och stången står på plats igen. Då stången väl var fälld kunde den dessutom målas. Att flaggstångsknoppen var trist och opolerad borde också tas itu med.

Jag ringde förgyllare men det skulle bli dyrt och omständigt med tält runt knoppen för att få vindstilla. Jag tog saken i egna händer och köpte bladguld och mixtion (= lim) i konstnärshandel. Det fanns flera olika karat att välja bland. Bladguld på vaxat papper(=transportguld) är lättare att hantera än löst bladguld. Jobbet utfördes en relativt lugn dag och det gick lekande lätt. Guldet överfördes från det 8×8 cm stora pappersarket genom att stryka på baksidan med en torr pensel. Guldet lades lite omlott och när hela ytan var täckt tog jag en mjuk, stor, torr pensel och duttade fast det ytterligare. Ytan behövde inte behandlas på något sätt efter att guldet lagts på och knoppen lyser gudlig än idag, flera år senare. 25 guldark kostar cirka 250 kronor, det blev många ark över till andra förgyllningar. (För många år sen testade jag förgyllning med bladguld på plastvisarna på en väggklocka från Ikea så lite erfarenhet hade jag.)  HÄR finns beskrivning av förgyllning med bladguld.

Nu för tiden är MrsUniversum mycket noga med att inte släppa någon ände på linan…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Förgylld flaggstångsknopp

  1. De är bara så fina, dedär bomullsflaggorna! Skulle själv köpa en ny flagga (syntet) till brorsan min. (Saknar själv flaggstång för tillfället). Men vad häpen jag blev när jag såg att flaggan var Made in China! Kändes så snopet att ett lands främsta symbol inte ens var tillverkad i det egna landet! Vad fint det ser ut hos er! Skall läsa vidare nu:). Ha en skön vecka.

    Gilla

  2. Hej, ja ibland är det lite upp-och-ner-vända världen.
    Av nån anledning hamnade kommentaren i spam-lådan så jag såg den lite sent. Förstår inte varför sån´t händer?
    Ha en skön vecka själv, Tuvull…

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.