Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Landskapsvård á la Tor & Saga

6 kommentarer

Nu har de kommit, landskapsvårdarna Tor & Saga. De är hjärtinnerligast välkomna till mitt Universum för ännu en säsong på grönbete. MrsUniversum är lycklig!

Tor är en kastrerad fyraårig getabock, en blandning mellan svensk lantras och afrikansk dvärgget och Saga är en elvaårig dam av svensk lantras. De går i hagen som vi vill ska bli öppen igen men naturen jobbar emot oss. Ja, främst är det slånbuskarna som arbetar emot oss. Deras spridning är aggressiv här, dessvärre.

Undrar om det finns bättre sätt att hålla en hagmark i öppet skick eller restaurera igenväxt mark än att låta getter beta årligen? Personligare landskapsvårdare finns i alla fall inte! MrsUniversum vill att getterna ska trötta ut slyet genom att äta upp varje nytt litet skott som kommer upp. Men då vill det till att vi får hjälp flera somrar i rad. Det här är tredje året med getter, andra året med Tor och Saga. Vi har förstås hjälpt till med grovjobbet (se här t.ex.) och tagit bort träd och sly som växer in i ekkronorna (det ska vara en diameter på 5 meter fritt från stammen påstår de som kan ekar, för att ekarna ska trivas). Rosenbuskage och slån har vi också tagit bort men de kommer igen nästa år om ingen äter upp skotten eller går med röjsåg eller grensax.  Och getter är mycket roligare och personligare än bensindriven röjsåg och lättsammare än grensax. Visst, det är ett ansvar att ha djur, men vi tar det så gärna. Getter är rymningsbenägna men då det finns stenbumlingar och murar plus härligt grönbete här, så har inte Tor eller Saga rymt nån gång. Ibland går vi ut och går med dem i koppel  –  det tycker de också om.

Tor & Saga hittade vi genom att annonsera på det utmärkta forumet för alternativ livsstil – www.alternativ.nu som startades för många år sen av Petter Bergström. Då som en papperstidning som fortfarande lever.

Jag passar på att nämna att på Agnes och hennes brors tid här på jorden, gick deras arbetshästar i hagen då de inte gjorde en insats i jordbruket. Sally och Munter hette hästarna och de gick där fram till mitten på 1960-talet. På det gamla svartvita fotot nedan är det Sally som syns framför lagården. MrsUniversum har talat med människor här som minns hästhagen.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Landskapsvård á la Tor & Saga

 1. Vilken fin blogg du har! Gillade särskilt rapporten om köksförändringen. Ska kika in här igen och få inspiration.

  Getter är underbara djur! Men hur är det med bockar, luktar de inte lika mycket om de är kastrerade?

  Gilla

  • Nej, de kastrerade getabockarna luktar inte lika mycket sägs det – åtminstone gör inte Tor det. Men lagom busig är han och vill vara herre på täppan så det gäller att vara tydlig och visa vem som bestämmer.

   Gilla

 2. Bockar luktar bara ”bock” under brunsttiden. Resten av året luktar de gott, speciellt om man tvättar ur raggen med riktig såpa efter brunsttiden.

  Gilla

 3. Kul och inspirerande att läsa om landskapsvård med getter! Vad gäller ekars behov av luft och ljus så ska det var fritt 5 m runt om från där kronan slutar, inte från stammen. Det har jag hört från flera olika håll, bl.a en biolog från Lantbruksnämnden. Lycka till!

  Gilla

 4. Glömde skriva att man bara ska ta bort träd som växer upp i ekens krona, men låta buskar vara kvar, de hindrar vattskott från att slå upp på stammen när ljusinsläppet ökar.

  Gilla

 5. Robin!
  Du har rätt. 5 meter från kronan och utåt. Men slånbuskagen är GRYMMA här. De är höga och växer in i ekkronorna. Aggressivare växtlighet kan nog inte uppbringas i denna ända på jorden. Hemskt var ordet! Några av ekarna har i och för sig grenar som går ganska långt ner och i skuggan undner dem växer det inte lika mycket. Dessa ekarna är fantastiska regnsskydd och med sina döda grenar finns där nog rätt många insekter.

  Upp till kamp mot förbuskningen…

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.