Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Under ekars djupa skugga…

Lämna en kommentar

Nu har vi en härlig tid. Det knoppas och spirar överallt, inte bara i mitt Universum.

Det är viktigt för mej att bevara känslan av bondgård här. Det får inte bli villatomt eller parkanläggning. Här på gården har vi 6 stora ekar förutom några andra träd. Eftersom eklöv + trädgårdsodling inte verkar gå bra ihop får ”tuktad” natur ta stor del av tomten. Nu kan man se det som en lättnad – allt behöver inte skötas om i form av trädgårdsland. Naturtomt är ju oftast mer lättsamt. Men innan jag förstod detta gick många odlingsförsök i stöpet!

Jag vill hemskt gärna ha mossor på storstenarna och även i gräsmattan. Då är gräsmattan alltid grön, gräset ganska glest och behöver inte klippas så ofta. Och faktiskt vet jag fler som har samma inställning men vi kommer sällan till tals! Perenner och sommarblommor får koncentrera sig kring bostadshus och tvättstuga. Kökslandet flyttades för fyra år sen till sin nya rådjurssäkra plats.

Jag tycker om blommor, växter, örter och har försökt en hel del under åren här. Perenner och ettåringar. Men det går inte alltid så bra. Jag som tidigare inbillat mej att jag hade gröna fingrar. Mina förkultiveringar går aldrig bra. Fröna gror, skjuter i höjden, får för lite ljus, tynar bort i rumsvärmen. Teoretiskt vet jag hur man ska göra men det räcker inte. Så i år har jag inte förgrott några frön, bara gladiolus och dahlior.

Att det inte går så överdådigt bra har jag börjat skylla ifrån mej på kalkhaltigt vatten men främst på de stora ekarna med garvsyra i löven. De följer med i kompostjorden… Tro det den som vill!

Nu blommar flocktulpanerna jag satte i mängd i höstas. Köpte lökar sent och därför billigt. Dom satte jag på ekkullen efter att ha tagit bort gräset i skrevorna i bergknallen. Jag har ingen aning om det kommer att fungera i längden. Stormhatt, akleja och daglilja är en del av det som rör sig i rabatterna. (Fotona har MrsUniversum tagit förutom eklöven som är lånad från nätet. Här har eklöven inte slagit ut än.)

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.