Köket är klart

Om vi hade beställt ett kök från en tillverkare – t.ex. Ballingslöv, Bomankök, Canadaköket, Epoq, Hagaköket, HTH, Kvänum, Lidhults, Lijo, Marbodal, Mobalpa, Myresjökök, Puustelli, Tibrokök, Vedum, Åraslöv, Poggenpohl eller min favorit Bulthaup – skulle vi aldrig ha fått det så exakt anpassat som det nu är. Köket blev platsbyggt och färgstarkt fast vissa bilder överdriver nog en del då det gäller färgen.

Under perioden oktober till och med juni levde vi med ett provisoriskt kök. Vi hade kunnat flytta in tidigare men jag vet med mig: flyttar vi in i ett ”nästan” klart kök kommer vi inte att färdigställa det fullständigt med alla detaljer. Vi flyttade in dagen innan vi åkte på semester, hängde för fönstren för att ingen skulle tjuvkika, och hade ”vernissage” dagen efter vi kom åter från semestern.

Och ett par månader senare bjöd vi in till ”taklagsfest” för att tacka för god arbetsinsats och ge feed-back till dem som praktiskt hjälpt oss med ombyggnaden. Det blev en enkel middag i köket en vardag efter allas jobb. Det är oftast trist att jobba med projekt och inte få se slutresultatet. Och vi var nöjda och ville berätta det!

Köksbilderna nedan har fotats vid olika tillfällen från 2005 och framåt.

Kök med viss snedhet som målats med ockra oljelasyr. Funkisgloben hänger på plats som då huset fick elektricitet.

Kylskåp och frys med oljelaserade skivor fastklämda på dörrarna. En bra lösning från danska Gram.

Tidsmarkör inköpt i Rom under tidigt 90-tal. Citruspressen Juicy Salif formgiven av Philippe Starck 1988, tillverkad av Alessi. En detalj att uppmärksamma är kantens rundning, skålning, på längsgående list mot fönster.

Kökshörnet med farstudörren. ”Vedlåren” är lådor där kastruller, karotter och porslin förvaras.

Fönsterbänk, elementskydd och sittbänk.

Skänken och bänken. Vintertid ligger ett fårskinn på bänksitsen. Vanliga almanackan (lingonkransalmanackan) har en egen plats.

Från farstuhållet.

Uppställningsplats för gammalt och nytt.

Spishörnan. Det är sommar, annars skulle inte en plastkanna kunna stå på vedspisen. Stången i taket finns kvar. Reda-behållarna är en favorit vilket alla som läst tidigare inlägg förstår.

Vedspis och elspis. Mortel och ljussax på vedspisen används nu och då.

”Finhörnan” med skänken sensommartid. Solrosor från kökslandet. Tankar om annan punktbelysning finns.

”Finhörnan” den 25 april 2009.

Så här såg hörnan ut under ombyggnaden. De nya tapeterna lurar ögat att INTE se eventuella ojämnheter.

Två småhyllor vid spisen på samma ställe som då Agnes levde. Agnes levde på den här bondgården till sin död 1966.

Då vi började ombyggnaden fanns bara en hylla men på fotot från 1920-talet fanns det två. Då spånskivorna togs bort kom märkena efter hyllorna fram. En nytillverkades och nu sitter två hyllor på plats igen. Den första tapeten kommer fram där hyllor och konsoler suttit.

Kaffeburken till vänster har stått här i åratal innan jag flyttade hit.
Gula burken med kaffebönor har jag fört hem från Neapel.
Kaffekvarnen från Agnes tid. Hyllremsor av plast är en gåva från kusinen som tyckte att de passar här i Universumet.

Fönster som ger utsikt…

… samt infallande dagsljus på arbetsbänken.

Detta är det bästa med hela köket anser MrsUniversum. Att hon lyckades lösa skåpluckornas handtag till egen belåtenhet!  Att lådorna skulle ha den här typen av handtag var klart från början (prägling från barndomen) men hur göra med luckorna? På 40- och 50-talet målades lådfronterna och handtagen var fernissade på trären yta. Här är allt inmålat i inredningens färg och alla har snedkapad avslutning vilket inte gjordes decennierna tidigare vad jag vet. Och luckorna har alltså lodräta handtag med samma profil. Det har jag aldrig sett på en ursprunglig inredning av den här typen. Detta var faktiskt det mest innovativa jag kommit på i det här köket tycker jag – kanske för att jag vet våndan och besväret innan aha-tanken dök upp.

 

Så här såg det ut i köket före ombyggnaden:

Gamla matplatsen i det svarta köket. Tro nu inte att den gamla bänkspisen som stod ovanpå vedspisen är slängd. Nejdå, den är recyklad och lever ett nytt liv på magasinet. Den håller mat varm och kokar kaffe då vi har kalas där. Jättebra!

Tillfällig provmöblering för att känna efter hur det kändes att flytta matplatsen till ett annat fönster efter 100 år vid det andra.  Skänken står till vänster innanför farstudörren.

En av förlagorna till nya köket:

Erik Anders- gården i Asta, Hälsingland. Foto MrsUniversum 2006.

Åsså vill jag visa Agnes i bondköket en gång till. Inte mycket av ytskikt finns kvar från den tiden, bara ena hyllplanet är detsamma som då av bildens fasta inredning.  Ändå känner MrsUniversum en samhörighet med Agnes och har försökt låta bygga ett kök som inte förvanskar atmosfären i köket alltför mycket.

22 reaktioner till “Köket är klart

  1. Vad roligt att äntligen få se köket klart. Det blev verkligen jättebra och jag tycker ni har lyckats mycket bra med att göra ett funktionellt kök med moderna tillskott som ändå helt klart andas äldre tiders köksinredningar. Och visst har du helt rätt med det där att man ska bli helt färdig innan man flyttar in i ett rum…annars blir man det aldrig :-D

    Angående tapeten du valt så gillar jag formspråket och jag förstår ditt val, jag tycker mycket om äldre tapeter men hittar ofta favoriter även bland moderna tapetkollektioner…och ja valet förvånade mig!! ;-) //Sophie

    Gilla

  2. Roligt med kommentar på köket! Tapetvalet var jag osäker på själv, åtminstone tills den satt på väggen. Husets skevheter poängteras inte med den tapeten och underlagets buckligehter ”försvinner”. Men vågad kände jag mig allt med det tapetvalet!

    Vi som kallar oss byggnadsvårdare tycker olika i många frågor men jag tror och hoppas att vi är stolta över våra gamla hus, oberoende av deras storlek och status och vill dem väl.

    Det ska bli kul att visa ”salen” och diskutera kommande åtgärder där, ett rum av samma storlek som köket. Men under sommaren får innejobben står över för blomrabatter, köksland och tomten…

    Gilla

  3. Jisses vilket fint kök ni har åstadkommit! Med tanke på färgval, när det gäller snickerier och tapet, ser man att det är en äkta estet som varit framme! Genomtänkta färgharmonier med det gula snickerierna, gulröda tapeterna och det ljusgrå taket.
    Kul med färg och inte bara vitt… ;) Köket andas lugn..här tar man gärna en fika och njuter av tystnaden och den fina trädgården utanför..!
    /Ankan

    Gilla

    1. Vilken snäll kommentar. Tack! Tänk om det gick att bjuda på kaffe med dopp över nätet! Då skulle jag servera i Agnes finkoppar från 20-talet!
      Inspiration och influenser kommer från förr, från ”de gamle”. Man kunde då också…

      Gilla

  4. Men åh vad mysigt! En av de bilderna (den från hallen sett, bilden över brickorna) känns så mycket sol och sommar och mormors kök, så där lagomt ”stökigt” och ombonat. Grejer gör så mycket, det får inte vara för tomt och bortstädat.

    Oj, vad jag längtar till mitt kök är färdigt. Vad kul att jag hittade din blogg förresten, nu ska jag kolla vidare!
    kram!

    Gilla

  5. Hej Maria och välkommen till mitt Universum! Här blir aldrig minimalistiskt. Det kan vara vackert men o så svårt att hålla i schack. Vi trivs med färg och att det märks att någon bor här…

    Det är härligt att längta också – lycka till med ditt kök! Det är resan som är något värt.

    Gilla

  6. Ååå vilket underbart hus och vilket fantastiskt fint kök ni har skapat! Hittade hit när jag sökte efter inspirationsbilder till köket som ska byggasi mitt torp nån gång. Kul att se att ni behåller ursprungsstilen, det är nog inte så vanligt.
    Välkomna att kolla in på min lilla blogg!

    Gilla

  7. Måste kommentera ditt kök igen. Är så innerligt imponerad av hur väl ni lyckats med färgsättningen och stämningen i köket. Jag tycker ni har lyckats så bra. Hoppas verkligen ni är nöjda. Upptäcker fler och fler detaljer varje gång och allt passar in så bra.

    Tack förresten om tipset på vitvarorna. Det ser ju mycket bättre ut än vanliga vita.//Sophie

    http://www.ekenasgard.wordpress.com

    Gilla

  8. Trevligt om det nu fem år gamla köket kan vara till nytta utanför detta lilla Universum. Lycka till med köksplanerandet OCH genomförandet!!!

    Gilla

  9. Hej och tack för fina bilder!
    Jag gillar verkligen ditt färgval! Vad är det för färg du använt i köket på snickerierna? Vi är i stånd att måla vårt eget nu i sommar och det lutar åt blå/grönt… Har alltid varit lite svag för gula kök men då har jag alltid funderat på och propagerat för lite vaniljgulare och min man tror därför att det skulle bli för ljust, men nu ser jag ju att man kan ta i lite i valet av gul och få det så här fint!

    Vi har dessutom länkat till din blogg på vår egen renoveringsblogg, har du varit där och kikat?

    Mvh Lina

    Gilla

    1. Hej Lina! ”Solen” lyser för jämnan i vårt kök…
      Grundfärg för både björkådring och björkflamning var linoljefärg matt vit och guldockra, båda från Ottossons Färgmakeri. Den blandades till på plats och vi fick fram en nyans som ligger nära NCS S1020-Y30R.

      ÅDRING (”långhalm”)
      Pärlspontade köksskåp och luckor målades med oljelasyr. Receptet är Gysinge byggnadsvårds ”enkel björklasyr” och finns att beskåda i deras 20-talskök. Själv tycker jag att ”björklasyren” är lite väl intensivt gul.

      Eftersom pärlsponten är randig ådrades den som ”långhalm”.
      Recept:
      1 liter lasyrolja
      1 ½ dl gulockra (torrpigment)
      ¾ dl terra naturell (torrpigment)
      10 ml grön umbra (torrpigment)

      FLAMNING
      Dörrarna björkflammades på speglarna, ramarna ådrades och hela skänken flammades. Samma grundfärg som ådringen. Till flamningen användes ett superduper recept som jag hittade i Lena Nessles bok ”Måla som förr, folkligt och friskt” som jag lånade på biblioteket: till lasyren avändes endast ett enda pigment, nämligen obränd terra. Resultatet blev ljusare gult, men fortfarande färgrikt, och en härlig halvmatt yta. Genom att rulla en trasa över laserad yta kom flamningen till. Maria Målare var bra på det.

      Här står lite mer: https://mittuniversum.wordpress.com/2009/03/15/malning-%e2%80%93-oljelasering-bjorkflamning-och-kritning/

      Har tittat in till er blogg – intressant med ordentlig bakgrund. Ni kommer nog inte att ha problem med fritidssysselsättning framöver med två hus. Lycka till!

      Gilla

  10. Hej! Hittade precis din blogg på http://wheretheforestends.blogspot.com. Jag har nyligen köpt ett torp med ett kök som är i stort behov av renovering och fick mycket inspiration av ditt! Mitt är ett fult 70-talskök, men jag vill tillbaka till ursprunget. Nu ska jag läsa vidare på din blogg!

    Gilla

  11. Hej!
    Vi är ännu ett par som låtit sig inspireras av ditt fina kök!
    Vi tror att vi har ett närmast identiskt rum i mått mellan fönster, dörrar och spismur. Vårt kök är dock inte ursprungligt i det rummet (ursprungliga köket var i ett mycket litet rum, eventuellt åt man i nuvarande köket).
    Därför har vi en del bryderier kring hur saker ska fungera (avstånd mellan olika möbler och bord etc). Det är inte så att du har måtten till ditt köks planlösning att delge?
    Vi undrar också om det är någon del i lösningen som du i efterhand efter flera års prövande önskar skulle vara annorlunda? Även obekvämligheter som inte har en självklar lösning är väldigt intressant att få läsa om!
    Vi funderar mycket på hur det känns att ha elspisen där den är. Är det jobbigt att behöva flytta maten i ”luften” mellan diskbänken och spisen? Finns det fördelar med att ha el- och vedspis ganska nära varandra?

    Gilla

  12. Hej Emil, trevligt att min tanke med bloggen fungerar, nämligen att visa hur man kan få till ett kök med känsla av förr.

    Det är dock mycket som jag ännu inte har skrivit om, t ex finesser med hyllindelning i över – och underskåp. Det 40 cm breda/smala utdragbara skafferiskåpet (ett måste med helutdrag för att nå samtliga specerier på ett så smalt utrymme). osv.
    En nackdel är att nedersta hyllan t v om diskbänkskåpet är svår att nå. En utdagbar back i lagom storlek vore till nytta där. Att ha utdragbara lådor i hela inredingen var inget alternativ för oss. Det räcker vid sidan om spisen i det som man skulle kunna betrakta som vedlår.

    Elspisen fungerar perfekt i läge samt höjd och intill befintlig imkanal. Då inga småbarn finns i hushållet har vi inte sett några olägenheter med avstånd mellan spis och diskbänk. Hade jag inte använt den lösningen hade köket blivit massakrerat och riktigt svårt att använda. Tro mej, alla varianter har prövats på ritning. Vedspisen är en bra avställningsyta för heta kastruller. En obrännbar yta på minst 30 cm brukar rekommenderas i kök. En skiva av trä räcker inte.

    Då det gäller mått tycker jag att du ska vända dig till en arkitekt med erfarenhet av restaurering och bevarande av äldre byggnader. Att ge råd utan att ha sett ert kök är inte tillrådligt. Att skissa med med papper och penna i hand är arkitektens bästa verktyg samt att ha sett ert kök på plats. Då är ett bloggsvar otilläckligt. Ta vara på yrkeskunskap som finns – köksfabrikanters datorhjälp på försäljningsställen är otillräcklig.

    Gilla

  13. Håller med Mrs Universum om att det fungerar bra med vedspis som avställnignsyta bredvid elspisen. Vi är väldigt nöjda med tat vi gjorde liakdant. Sen kan inte jag heller se någon olägenhet med att ha ”luft”avstånd mellan spis och diskbänk och vi HAR småbarn. :-D Det är inte alls ett problem hos oss, det är en vanesak mest.

    Vi har utdragbara lådor bakom luckor i vårt kök vilket är en komrpomiss mellan estetik och praktik som fungerar bättre än jag trodde.

    Gilla

  14. Ja, livet i ett gammalt hus måste ibland tulla på dagens levnadssätt med öppen planlösning, köksö osv. Om man nu vill bevara den gamla konstruktionen med timmerväggar, tydligt avgränsade rum och murstock med möjlighet till vedeldning.
    Men jag ser detta inte som en nackdel utan som en stor möjlighet!

    Gilla

Kommentarer är stängda.