Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Praktiska detaljer

4 kommentarer

Reda-behållare av glas hade MrsUniversum hamstrat i förväg. Tänkte att någon gång ska de väl komma till pass – och nu kom tillfället. Jag har nämnt dem flera gånger tidgare – därför att jag är så kär i dem! Och liknande nytillverkas bl.a. av Ikea. Reda kom visserligen på 30-talet och inte 1910 då bostasdshuset i mitt Universum byggdes, men det nya köket är ju inget försök att återföra inredningen till sekelskiftet. MrsUniversum ville åt en stämning som skulle passa in. Behållarna, närförrådet, är jättebra att ha vid spisen eftersom skafferiet finns längre bort. Redaglasen syns på en bild i förra inlägget.

Diskställ är viktigt då vi valt bort diskmaskin där många låter porslinet torka. Jag ville bli av med synlig disk och placerade diskställen i två ”våningar” i skåpet utan botten ovanför diskhoarna. En riktig 50-talslösning med torkställ av stringmodell med plastbelagda ståltrådar. De köptes som second-hand och rengjordes väl. Diskställen är placerade förskjutna vilket gör att höga saker kan ställas längst till vänster på tork. Vattendropparna hamnar på den rostfria diskbänken. Till höger i skåpet sitter ett vägguttag för de köksapparater som används tillfälligt. Helt osynligt då skåpet stängs. Ljuslisten går förbi i framkant av skåpet bakom en inmålad trälist.

(Ikea  har något liknande diskställ men med uppsamlingsbricka undertill. Jag tror det var Marbodal som har/hade en liknande lösning men med plan metallhylla utan lodräta stöd som gör det svårt att ställa tallrikar upprätta, de ramlar eller får läggas ner. Även I Finland har man  inbyggda diskställ i överskåp. Men min viktigaste inspirationskälla till den här lösningen är min barndoms kök.)

En viktig anslutningsdetalj

Hur löste vi problemet med anslutning mellan diskbänk och dörrfoder? Det var ca 12 cm kvar till sidoväggen. Diskbänk och bänkskiva har standardbredden 60 cm. Från dörrfodret och till bakväggen var det 49 cm. Skulle vi göra åverkan och hugga ur fodret? Att flytta dörren var absolut inget alternativ. Skulle vi placera diskbänken framför fönstret och ha en 49 cm smal bänkskiva mellan diskbänk och dörr? Den ena lösningen som diskuterades var sämre än den andra. Margareta kom med det ultimata förslaget. Tack Margareta!

Den smala ytan byggdes högre än diskbänken. Ytan drogs in, kortades av i djupled, för att inte krocka med dörrfodret och en bit ek lika bänkskivan las ovanpå. Fronten är löstagbar. Där förvaras brickor. Knoppen på fronten är en trådrulle av trä som även används som handdukshängare.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 thoughts on “Praktiska detaljer

 1. Ha! Satt och tittade på ditt kök en gång till eftersom jag funderade över vilken blandare ni valt. Jag håller på att leta upp en vi vill ha nu och det är inte lätt. Får se vad det blir. Valet står mellan en gammaldags (vilka oftast är alldeles för pråliga) eller en standard av något slag (vilken då förhoppningsvis inte kommer att utmärka sig utan istället smälta in genom sin neutralitet)som ändå är hög så man får in stora saker under den.

  Iallafall fick se er lösning här med brickförvaring och handdukshängare och insåg att det ju är precis så vår komemr bli bredvid skafferiet (fast vår blir inte högre än diskbänken). Hade helt glömt bort er lösning men tycker den är mycket smart!! //Sophie

  Gilla

 2. Sophie, vi/jag valde FM Mattssons engreppsblandare Origo som inte tillverkas längre. Den har ett nutida formspråk, är hög så en stor hink eller balja går att ställa under. Jag gillar den.

  Brickförvaring o handdukshängare kom till för att slippa göra åverkan på dörrfodret. Och eftersom vi har valt en standaddiskbänk från Francke Ramnäs blev det drygt 10 cm kvar mot väggen (diskbänksbeslaget skulle börja precis vid fönsterfodret till höger). Kompisen Margareta föreslog att vi skulle ha brickförvaringen högre – lite lättare att hålla rent och slippa vattendroppar på föremål som står på ytan. Den idén köpte jag direkt.

  Gilla

 3. Ja den blandaren ni valt är enkel och funktionell. Vi valde efter samma utgångspunkt förra gången men den hade rundad kran.

  Vi behöver ju egentligen inte lösa det med en extra passbit vid vårt skafferi för vi kommer ju måttbeställa diskbänken men vi behöver förvaring för brickor och plåtar. Allra mest nöjd är jag dock med att det blir en plats för handduken att hänga på. Vi saknade (GLÖMDE BORT)det i förra köket och har heller ingen nu och dte är irriterande när det är något man använder varje dag flera gånger. //Sophie

  Gilla

 4. Nej, det blir inget materialbyte om ni har rostfritt ända mot skafferiet – praktiskt!

  Det går även att kombinera bakbord och brickförvaring. Det separata bakbordet hade man ibland förvarat stående under bänkskivan på 50-talet. ganska praktiskt om man nu behöver ett extra bakbord för mjöliga bak.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.