Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skymningsbrasan

Lämna en kommentar

Jag har nyligen läst Ellen Keys ”Skönhet för alla”, en lånad liten skrift från folkbibliotekets magasin. Den gavs ut 1899. Key blev en av stilbildarna för inredningen i svenska hem runt förra sekelskiftet. I den lilla boken finns essän Skymningsbrasan, en hyllning till den levande elden och dess magi som kan njutas av alla åldrar. Den skrevs redan 1870, alltså för så där 130 år sen men trots det upplevde jag den aktuell. Nu har jag inhandlat boken i nyutgåva från 2006.

Ellen Key parodierar t.ex. över att nu (1870) när man inte längre har ro att kura skymning har man börjat brodera braskuddar trots att de inte används till pratstunder framför brasan utan bara är till prydnad. Det kan man ju jämföra med  idag (2009) då man dyrt bygger om sina kök med all möjlig apparatur fastän man lagar mindre mat än någonsin i hemmen. Hon menar också att den levande elden förstärker barns fantasi – det tilltalar MrsUniversum som växte upp med kvällsstunder framför öppna spisen.

Men utan brasan förlorar vårt folk mer poesi och skönhet än om tre fjärdedelar av våra skalders och målares verk gick upp i rök. Finns det något äkta nordens barn som inte började drömma när det först stirrade på den lekande, lockande elden, som omöjligt kunde vara så farlig som mamma sade?

Här släcker vi elektriska ljuset lördag mellan 20.30 – 21.30 för att njuta av eld och stjärnor om himlen är klar.  Och inte bara den timmen. Att fira skymning, kura skymning, gör MrsUniversum ibland var hon än befinner sig. Det är en gammal sedvänja som beskrivs av Jan Garnert i  Anden i lampan från 1993. (Brasbilden är lånad från nätet.)

Jag håller just nu på att läsa om Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Där finns ett långt avsnitt om stadens ljus och mörker som också passar bra in i detta med fantasi kontra ljus och mörker samt människans fjärmande från urgamla basvärden och baskunskap. Jag lägger in det på en egen sida som får heta ”biblioteket” så länge. 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.