Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vaddå VITvaror?

4 kommentarer

Svart spis med järnplattor och varmluftsugn ville vi ha. Vitt hade blivit för vitt!!!? Och rostfritt hade också bangat ur kände jag.  Och när man som vi har begränsad yta, är det bäst med ugn och spis i en enhet.

Vi valde en emaljerad spis med gamla sortens järnplattor tillverkad av ett finskt företag, avsedd för den norska marknaden och importerad till Sverige speciellt för mitt Universum. I vårt avlånga land fanns 2005  denna finska spis enbart med glashäll och det ville vi inte ha, därför vi vet med oss att vi kokar över och då rinner överkoket nerför spisens sidor. Det är inte ok, det ger så mycket extrajobb. Det jag saknar mest från stora staden är gasspis och stadsgas, men i mitt Universum går inte det att uppbringa. Induktionshäll, som också reagerar snabbt som gas, valde vi bort för att slippa köpa nya kastruller och för att den utseendemässigt känns lite främmande.  Spisar med järnplattor har försänkning som samlar upp överkoket. Järnplattorna ger också en robust känsla som vi tycker passar vårt Universum. Trendkänsligt, nej… 

 

Spishöjden är anpassad till järnspisen från Näfveqvarn. Vi skruvade in de inställbara fötterna i botten och då stämde höjden med vedspisen. MrsUniversum hade förstås kollat de här möjligheterna innan valet av spis var avklarat. Att spisen är lägre gör ingenting, då ser man bra att röra i kastrullerna, som Älfsgärdet säger i beskrivningen av sitt kök.  Vi har annars rätt olika förhållningssätt till våra nya kök.

Nu är det alltså helt omvänt här i Universumet jämfört med tidigare då bänkspisen stod ovanpå vedspisen.  Gissa om det är skönt med en vågrät ugn när tjockpannkaka ska göras? : ) Vid den tiden vi valde spis fanns även en Husqvarna  i svart emalj att köpa. Den hade många mässingsdetaljer som inte stämde överens med tankarna om köket i övrigt. Därför var den inte aktuell.

Micron är placerad i ett av bänkskåpen. Den används inte ofta.

Fläkt slipper vi eftersom självdraget fungerar bra via den nya spiskåpan.

Kylskåp/frys skulle integreras så långt som möjligt utan att döljas bakom luckor. Det fick bli ett kylskåp med liten frys nertill. En tunn skiva klämdes fast på dörren med lister och oljelaserades lika övriga köksinredningen. Kanske bör jag nämna att i huset där tvättstugan finns, står en frysbox i ett kallutrymme. Detta funkar bra för livet i Universumet.

Mitt Universum är ett månghussystem där varje hus har en funktion även om funktionen idag inte alltid är lika den ursprungliga. Jag vill nyttja ekonomi-byggnaderna, ge dem fortsatt funktion, därför att uthus lever farligt i vår tid. Universumets bostadshus´ boyta är inte stor med dagens mått mätt. Men varför kan inte tv:n stå i ett separat litet hus (det är väldigt drastiskt men då väljer man att gå dit och titta – inte av slentrian slå på då man går förbi apparaten. Här har vi det inte så – ännu), tvättstugan behöver inte finnas i samma hus som man bor i osv. Gästerna kan bo i ett ombyggt uthus – vi har ibland långväga gäster som bor flera dagar hos oss, då är det skönt för både oss och dem att kunna dra sig undan lite avskilt. Gårdstunet, gårdsplanen, blir mer levande då uthusen används ofta.

Vi har valt att leva så istället för att bygga till bostadshuset…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Vaddå VITvaror?

 1. Det är så roligt att följa er köksrenovering för i mycket har vi samma tankar…fast ändå inte! Vi kommer oxå att välja en svart spis. Och den kommer muras in bredvid vedspisen. Vi har varken murstock, bakugn eller vedspis kvar men vi kommer att mura nytt igen. Nu ligger vår köksrenovering en bit in i fra,tiden eftersom så mycket annat för tillfället känns mer akut så jag har inte satt mig in i vitvarumarknaden helt. Men än så länge lutar jag åt den ugn från Whirlpool som ikea säljer under namnet dåtid. Tycker den är snygg och passar bredvid vedspisen. Och då tillkommer en häll som vi tänkt oss i glas. men kanske ska jag leta vidare för denna du valt var riktigt snygg och passar jättefint bredvid… och du jag är rätt nyfiken på tapeten nu!!!
  //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Snyggt! Gillar din spis! Även om vi har en vit med induktion:)

  Gilla

 3. Hej! Snygg spis! Vad är det för märke och var köpte ni den? Hälsningar Kerkko

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.