Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Stänkskydd

4 kommentarer

Jag är svag för funkisens inredningsideal – även om det knappast går att se i mitt Universums  kök – men så är det!  I min lägenhet i den stora staden fanns ett centimetertjockt opalt ”mjölkglas” som stänkskydd vid diskbänk och vid handfatet på wc. Det var väldigt vackert, gav ett djup åt ytan! Att föra över detta till Universumets kök genom att kapa till stora glasskivor och placera under spiskåpan hade inte varit lätt. Därför blev valet transparent glas i form av ofärgad glasmosaik i vitt sättbruk och ljusgrå fog. Mosaiken går i grönt pga. glasets egenfärg.

Mosaik som sådan visade sig perfekt på ytor som inte är 100-procentigt rätvinkliga. Mosaikbitarna som är 23 x 23 mm med tjockleken 4,5 mm är fästa på nätmatta av plast i enheter om 30 x 30 centimeter. Med de små mosaikbitarna kan man ta upp skevheterna genom att klippa upp nätet som de är fästa på och glesa ut eller förtäta något för att passa in på ytorna – om det skulle behövas. Detta här arbetet gjorde ”Halvan” som aldrig tidigare utfört sådant arbete. Bara EN enda mosaikbit behövde kapas – den där spjället sitter.

Påbörjad mosaiksättning. En noggrann person med tummen på rätt ställe klarade av att genomföra det här. Funktionalismens Reda-behållare ska in i de små facken under överskåpet. Spiskåpan är inte på plats än.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Stänkskydd

 1. Hej!

  Måste säga att ert kök ser ut att bli mycket mycket fint. Ska bli kul att se hur det blir när det blir klart. Vi ska ju själva platsbygga ett så småningom och all inspiration är guld värd :-)

  Era dörrar blev jag oxå förälskad i. Mycket snygga och fnt måleriarbete…vi hade likadant på en dörr i vårt förra hus, vi hittade det under masonitskivorna och fast det var mycket spikhål i dörren så behöll vi den som den var såklart. Det var den finaste i hela huset tyckte jag. //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Ja, gamla hus kan ha mycket mer att ge än många tror. Och traditionell byggnadsteknik och måleriteknik börjar bli ”fint” igen. Kul! Men antagligen kommer du att bli förvånad då du får se kökstapeterna…

  Gilla

 3. Fint fint, mycket fint. Tack för en otroligt bra och inspirerande blogg

  Gilla

  • Trevligt att du tycker det Nina.
   Mosaik är lite ute nu men är verkligen ett bra material (om man vill plattsätta) då väggytorna inte är rätvinkligt nyuppförda. Lättskött har den här mosaiken också varit, den är lika fin ovanför diskbänken nu som då den sattes upp.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.