Spiskåpa av målad plåt

Ursprungligen fanns här en murad spiskåpa. Den försvann långt innan jag flyttade hit till Universumet. Vi hittade spår som visade på vilken höjd över golvet den satt samt storleken på anslutningen mot taket. Den kåpan hade gått att bygga upp igen.

Här i Universumet bestämdes att inte återskapa den. Dels för att det är besvärligare att mura än att låta tillverka en i plåt, men framför allt för att om den rekonstruerats lika tidigare hade den inte täckt både vedspis och elspis som står bredvid varandra. Då hade vi varit tvungna att bredvid spiskåpan ha en elektrisk fläkt och det ville jag inte. Kontrasten mellan gammal teknik och ny hade blivit för slående och ful. Vi hade kunnat låta mura en större kåpa med viss svårighet (timmer bakom elspis) men då hade den inte blivit lika den ursprungliga och motivet till att ha murad kåpa föll bort då. Alltså – en ny spiskåpa av plåt skulle in. Jag ringde runt och till slut fanns ett par plåtslagerier som visade ett visst intresse. Det inte var ett lätt jobb att hitta ett plåtslageri som förstod vad vi var ute efter. Med en mycket enkel arkitektritning på kåpan och efter att plåtslagarna tittat och kontrollmätt på plats lämnade en av dem offert. Varför det var ett så stort ointresse begriper vi fortfarande inte.

Kåpan tillverkades i järnplåt, vill minnas att det var 1 millimeters tjocklek. Ingen svets skulle användas men falsen nästades med små punktsvetsar ändå, trots tydliga anvisningar om motsatsen. men jag blev trots allt nöjd med slutresultatet. Hörnet är rundat för att man inte ska göra sig illa och kanten är uppvikt.

Kåpan målade vi med linoljefärg från Ottossons Färgmakeri i samma kulör som taket innan den monterades på plats med glada vänners hjälp.  ”Det ser ut som på Saltkråkan” sa 14-åringen.

Det känns viktigt att påpeka att kåpan INTE döljer någon elektrisk fläkt. Eftersom vi eldar ofta under den kalla årstiden, är murstocken uppvärmd (man behöver inte elda varje dag för att hålla den varm) och då räcker det att reglera med ventilationsluckan som sitter uppe mot kökstaket. Det görs med kedjan som hänger i hörnet. Den höga kåpan samlar in oset och det förs vidare ut genom ventilationskanalen med hjälp av skorstensverkan utan åtgång av elektricitet. Här i Universumet är vi mycket nöjda med lösningen. Vi har sett flera kök där man installerat en fläkt under kåpan och där kåpan bara är en slags kuliss, här har den en viktig funktion. Här fungerar den gamla självdragstekniken utmärkt.

Mer om spiskåpan HÄR.

9 reaktioner till “Spiskåpa av målad plåt

  1. Vilket vackert hus ni har och ett otroligt fint kök. Själv har vi inte råd för ett sånt fint så det blir ikea. Men i vårat förra hus hade vi ikea kök och var väldigt nöjda. Super snyggt blir det iallafall.
    Kramar

    Gilla

  2. Apropå köket i Universumet:
    Tro inte att köket är mycket dyrt för att det är byggt på plats. Vi ville varken ha ett exklusivt kök eller ett kök som ser exklusivt ut – det passar inte på en bondgård tycker vi. Med en hel del eget arbete kommer man ner i kostnad. Att vara byggnadsvårdare tycker jag innebär att lära känna huset genom eget arbete – det blir en slags livsstil. Hela övervåningen har vi arbetat med själva – utom putsning av murstocken. Man lär sig mycket av misstagen, jag lovar!

    Gilla

  3. Tack så mycket för besökstipsen, skall googla dem och titta vidare! Intressant blogg, hit skall jag återkomma och läsa mer.

    Gilla

  4. Vilken fin fläktkåpa ni har! Vill göra en likadan och undrar vem som tillverkat den, och om ni har andra tips på möjliga tillverkare.

    Mvh Ninni

    Gilla

    1. Vi gick till de närmaste plåtslagerierna. Slå i gula sidorna, leta på nätet! En plåtslagare var villig att tillverka spiskåpan i svartplåt. En mycket enkel ritning fanns till hands men plåtslagen kom och tog mått på plats också. Jättebra för då fick vi prata och förklara ritningen lite extra. Att påtslagaren kom hit på plats var viktigt. Efter ett par veckor levererades den omålade kåpan som vi själva målade i takfärg och skruvade fast. Den har en traditionell form förutom rundningen på hörnet, inte ett skarpt hörn.

      Jag ska nog skriva lite mer om kåpan på bloggen det här året med lite mer förklaringar och kanske med den enkla ritningen. Svårigheten var att få tag i en plåtslagare som inte bara ville göra en kåpa i rostfritt som är ”det som gäller” nu. Det är bara att stå på sig.

      Gilla

  5. hallå! jätte fin kåpa, jag är precis i samma sits. kul att höra att det går. och jag är även väldigt glad att se flera byggnadsvårdare! tack!

    Gilla

  6. Ammi!
    Härligt att du tog dig tid och skrev en kommentar. Lycka till med ditt byggnasvårdsprojekt!

    Gilla

Kommentarer är stängda.