Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Platsbyggt kök

7 kommentarer

ÄNTLIGEN. I slutet av november etablerade sig våran snickare med kompanjon och det började lukta gott av friskt virke och hyvelspån i köket. Stommarna tog ganska lång tid för proffsen att bygga eftersom inga horisontella ytor fanns. Socklarna fick ta upp golvlutningen, vattenpass och libella var ofta i bruk.


Plywood användes mot väggarnas kalkputs, hyvlade spontbräder i botten och som delning i bänkskåpen. Högskåpens och överskåpens väggar byggdes av kvistfri en tums (25 mm) pärlspont.
Den väldigt sneda ursprungliga fönsterbrädan fick sitta kvar och byggdes in (bilden till vänster). Reversibelt, alltså kan snickerierna tas bort och fönstret återställas utan rekonstruktion om/när man så vill. (Jag antar att många skulle ha låtit hyvla bort den för det hade varit mindre passningsarbete då.)

Utdragsskafferiet till höger är guld värt. Det är kökets enda högskåp och trots att det bara är 40 cm brett ryms mycket och överblicken är total. Ett sådant smalt skåp med en vanlig slagdörr och med standarddjupet 60 cm djup hade inte fungerat. Där skulle gamla matvaror ha sedimenterat längst in. Nu har vi full överblick och kan nå varorna från två håll. Det går att dra ut nätkorgarna i sin fulla längd.

Beslag från tyska Blum användes i alla lådor. Pärlspont i fronten på lådorna vid spisen. Samtliga lådor är sinkade.


Skåpluckorna är narade, dvs. helt i trä och sammanhållna med två tvärslåar som frästs in i pärlsponten. Slåarna är svagt avsmalnande för att låsas till spontbrädorna. Inget lim, inga skruvar och icke några spikar har använts för att hålla ihop luckorna. Skruvar har bara använts för att fästa ”handtagen” av trä på luckorna. Ja just det, handtagen som MrsUniversum löste under det att snickarna höll på. De finns nog bara i ett hus i Sverige – åtminstone fram till nu ;-)

Stängningsanordning är gammal hederlig fjädersnäppare av stål. Gångjärnen kommer från Eskilstuna kulturbeslag och har klassisk konisk knopp. De är tillverkade av obehandlat järn och kunde målas i luckornas färg. MrsUniversum hade egentligen tänkt sig ett gångjärn utan knopp, rakt avslutat och modernare, för att köket inte skulle bli alltför ”romantiskt” men de gångjärn som var uttänkta var förkromade och inte möjliga att måla – och måla in gångjärnen i snickeriernas färg var ett måste.

Här är snickeriarbetena nästan klara och träet är grundmålat. Väggskåpens sidor är vinklade mot fönstret för att ge ett rymligare intryck, fönstret blir mindre ”inklämt”. En lådhurts finns under fönstret och till vänster bredvid spisen finns stora lådor för grytor och karotter. För övrigt finns skåp med hyllor + utdragsskafferiet.

Jag ville inte ha diskbänken framför fönstret – främst för att allt dagsljus då faller på disken som samlas där. Det är vackrare få ljuset på arbetsbänken av ek. För att klara smulor från att trilla ner på fönsterbänken har bänkskivan en specialutformad list baktill mot fönstret. Diskbänksbeslaget är standard Francke de Luxe H12. Hoarna är lika stora, båda har silventiler, vilket var min andra hälfts absolut bestämda önskemål. Diskbänken når fram till fönsterfodret. Hade vi valt diskmaskin hade det bara varit för att ”alla andra” har det … Men det var inget svårt beslut att inte ha det eftersom vi tycker att det går lika bra utan. Skulle vi i ett senare skede vilja ha diskmaskin finns små bänkmaskiner och en sådan ryms i skåpet till höger om diskbänken. MrsUniversums inställning till vissa val i livet har beskrivits av Montesquieu, han med klimatläran, som levde åren 1689-1755. Han sa väldigt klokt att: Ville vi bli lyckliga, vore det lätt ordnat. MEN vi vill bli lyckligare än andra, vilket är svårare, eftersom vi tror dem vara lyckligare än de är. Det vill säga: människan mäter sig alltid mot andra människor, inte mot sina egentliga behov. Gissa hur många gånger vi fått frågan om varför vi inte installerade diskmaskin då vi ändå byggde nytt kök???? Här i mitt Universum lever vi gott och lyckligt utan diskmaskin.

Bänkskivan är horisontell, arbetshöjden från golvet varierar mellan 88 och 93 cm och är som högst där diskbänken står. Perfekt! Man arbetar ju med händerna nere i diskhon och höjden blir lagom för oss. Eftersom sockeln tar upp nivåskillnaden skulle den ursprungliga lösningen från 1910-talet med utanpåliggande profilerad sockel framför bänkskåpen ha sett märkligt ut då golvet lutar. Och vi bestämde oss i ett tidigt skede att anpassa oss till huset, inte räta upp och plana ut…

…och den 23 februari var kökssnickerierna klara. Än återstår en hel del arbete.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Platsbyggt kök

 1. Å vad skoj att läsa om ert projekt! Både maken och jag är intresserade av byggnadsvård. Hit kommer vi igen! :)

  Gilla

 2. Tack för tipset att kolla brandsäkerheten, ska kolla det med våran kvalitetsansvarige. Fast de takstolarna som är uppe i nock är helt bara och det har ingen sagt ett knyst om så jag hoppas att det är ok med de nedre delarna också.
  Vilket otroligt vackert kök ni gör och vilket jobb!
  //Taklyftet

  Gilla

  • Hej Taklyftet, om det skulle behövas så finns det vit brandskyddsfärg vad jag vet.
   – Vårat kök ser väl inte så vackert ut på bilderna än så länge, men vi tycker att slutprodukten passar oss och Universumet ganska bra. Inte speciellt minimalistiskt men…

   Gilla

 3. Det är en fröjd att följa ert köksbygge! Dina handtag på lådor & dörrar är ju genialiska. Älskar såna finurligheter. Tycker också om ditt Montesquieu-tänkande :) sånt tänk har jag också men vi hade inte fått ha några andra fritidsintressen om vi inte hade diskmaskin… Hade vi valt funktion före känsla så hade vi INTE haft skurgolv i hela huset :D. Tur att vi har det!
  //Madeleine

  Gilla

  • Trevligt med fler likatänkande!
   Med det menar jag inte att alla måste tycka och tänka likadant och ha likadant hemmavid … men att tänka självständigt är stort och kanske svårare än att följa det som är ”streamline”, a la mode, trendigt.
   Kul att du hittade hit och tack för att du kommenterade!

   Gilla

 4. Vad kul och intressant läsning, inspirerande! Gissa om jag blev sugen på att bygga kök nu!

  Gilla

 5. Trevligt Henrik, att Du kommenterar! Det är roligt att bygga och byggnadsvårda, bara man tar god tid på sig att planera. Jag gav mitt Universum 10 år på sig att bli genomgånget då jag flyttade hit – den tidplanen sprack men det är inte hela världen. Det är resan som är något värt! Och att byggprojekten inte orsakar skilsmässa förstås…

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.