Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skorstenstätning

Lämna en kommentar

På 1990-talets slut provtrycktes murstocken i mitt Universum utan anmärkning. Då använde sotaren en rökampull som stoppades in i varje eldstad och han såg efter om rök trängde ut någonstans. Allt godkändes den gången. Då vi körde ingång köksombyggnaden och då omputsningen av murstocken var klar ville vi få järnspisens rökkanal provtryckt igen. Den 8 november kom två skorstensfejare som numera har hand om enbart provtryckning i kommunen. De hade en rökmaskin till sin hjälp som tryckte ut rök under ganska högt tryck. Det visade sig att kanalen läckte som ett såll. Vi förstod snart att tätning med insatsrör inte passade eftersom i Universumet eldas med ved, och kanalens area blir betydligt mindre om ett rör sticks ner än om kanalväggarna tätas med keramisk massa. Vedeldning kräver större tvärsnitt i kanalen än t.ex. oljeeldning. Vi tog kontakt med tre firmor som tätar skorstenar och begärde in offert. De utför tätning med två olika typgodkända material, dels glidgjutning av kanalen enligt något som kallas Totaltät-metoden och dels med Beza ceramic tätningsmassa.

Figur hämtad från internet.

Den ena firman ville utföra jobbet utan kvitto och föll bort. Det visade sig då vi fått de andra offerterna att för en av metoderna lämnades inte 10-års garanti på tätningen om kanalen inte är helt orörd. Vi skulle låta mura om skorsten ovan nock inom kort eftersom den var i dåligt skick, det innebar att garantin inte skulle räcka i tio år. Den firma som återstod kunde lämna garanti trots ny skorsten. Offerterna hade obetydlig prisskillnad, de låg på lite drygt 10 000 kronor. Firman som utförde arbetet beslöt att täta från vedspisens spjäll och uppåt, arbetet var klart i december. Vi kontaktade skorstensfejarna igen för provtryckning. De hade fullt upp och kom den 7 februari. Provtryckningen visade att det fortfarande läckte! MrsUniversum bad skorstensfejarna köra ner en kamera i kanalen för att om möjligt lokalisera läckagen. Filmningen kostade en extra slant och gav en hint som visade sig vara nyttig att känna till. Ny tätning skedde från spjället och neråt, järnspisen monterades bort helt. Man ville även knacka hål i den murstocken på övervåningen där ett läckage fanns kvar enligt protokollet från sotarna. MrsUniversum hann i sista minut förhindra att det tidigare renoverade köket på övervåningen förvandlades till en dammhög med raserat murbruk. Skorstenstätarna ville bila hål för att inspektera, täta läckaget och därefter laga hålet man tänkte ta upp. Filmningen av kanalen hade visat att det troligen skulle räcka med att glidgjuta kanalen just vid läckaget ännu en gång. Så skedde också. Den 26 februari var kanalen från järnspisen åter igen tätad och den tredje provtryckningen visade på fullständigt tät kanal.
 

Fotot visar den andra tätningen då Näfveqvarnspisen togs bort från sin plats. Vid den tidpunkten var kökssnickerierna klara och fick täckas över.
Efteråt kan man konstatera att det är bra att vara på plats om frågor uppstår och man ska vara tydlig och säker på sin sak (filmningen av kanalen var väl investerade pengar). MrsUniversum var innerligt glad att det fanns ett undertecknat kontrakt med tätningsfirman, annars hade vi fått betala drygt 10 000 kronor ytterligare för den andra tätningen. Men kontraktet var tydligt i den frågan.

Nu eldar vi utan problem och får härlig värme och hemtrevligt sprakande från vedspisen.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.