Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Gömda tapeter

1 kommentar

När vi började renovera huset, ett rum på övervåningen, skrapade vi bort all färg på fönsterfoder, socklar och snickerier. Det har vi slutat med. Inte för att minska arbetsinsatsen, det krävs hur som ett grundligt underarbete, utan för att inte ta bort alla kulturlager. Är all färg bortskrapad och ingenting antecknat eller huspärmen bortslarvad, vet ingen vilka färger som använts tidigare. Det gäller tapetlagren också. Kulturhistorien är borta för alltid!


Så här såg den tapet och tapetbård ut som satt i köket fram till 1970-talet då treetex spikades upp och tapetserades. Under denna tapet finns ytterligare två tapetlager. Den här tapeten fick sitta kvar under den nya tapeten, både på delar av ytterväggen och på väggen mot kammaren. Den är alltså numera gömd men ändå kvar på plats.

Vi tog alltså bara bort tapetlagren där nya skåpinredningen skulle byggas. För övrigt lät vi tapeterna sitta kvar. De lagades upp och tapetserades så småningom över med ny tapet.  Hörnet stärktes upp med spännpapp. Bubblor och ojämnheter i tapeten skars upp, trycktes till, nubbades eventuellt och klistrades över medtapetklister och paketpapper, mindre hål med tidningspapper. Riktigt förskräckligt såg det ut men det är övertapetserat nu. De gamla lagren tapeter finns alltså kvar i mer än halva köket. Allt till eventuell glädje för nästa generation byggnadsvårdare. Lagningen av den gamla tapeten gjordes då snickeriarbetena var klara.  Utsnitt av tapeter som togs loss har sparats och ”arkiverats”.

 

Det syns tydligt var vägguret hängt. Innan vi tapetserade över alltihopa tolkade vi spåren som kom fram, mätte, fotade och antecknade saker vi tycke var intressanta.

Det bekräftades vad som syntes på fotografiet från 1920-talet. Det hade funnits två hyllor bredvid spiskåpan. Man kunde se att hyllorna sattes upp vid första tapetseringen och därefter inte plockats ner förrän 70-talet. Då kom bare en av dem upp på väggen. MrsUniversum mätte in höjderna för hyllorna. Snickaren tillverkade sen ett nytt hyllplan och konsoler, efter ombyggnaden finns åter två hyllor på plats.

○  ○  ○  ○ 

Så har jag fått en utmärkelse från Mitt gamla hus som jag tackar å det varmaste för. Tusen tack! Ja, i mitt lilla Universum kan nästa vad som helst hända.

 

 

 

 

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Gömda tapeter

  1. Ping: Tapeter – en blinkning åt det som var « Mitt Universum

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.