Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ritningar på nya köket

5 kommentarer

Fortsättning på anteckningarna om kökets ombyggnad.

Så hade vi då tänkt klart!
Med lång erfarenhet av att leva i det gamla köket och med en rejäl arkitektinsats kom vi till det läge då en ombyggnad kändes rätt. Vi visste i det stora hela vad vi ville. Vi ville ha ett platsbyggt kök. Vi hade ordentligt underlag för att begära in offerter. Vi hade detaljritningar förutom planritning och tre vägguppställningar och vi hade en materialbeskrivning. Vi visste vilka vitvaror, diskbänksbeslag, blandare och bänkbelysning vi skulle ha. Vi skulle hålla i samordningen själva.

Tre snickerier fick anbudsförfrågan. Ett av dem annonserade i inredningstidskrifter och två fick vi rekommenderade av bekanta. En snickare från det första snickeriet kom och tittade. Han sa att de ville tillverka allt på snickeriet i Värmland och därefter montera på plats. Vi trodde inte de skulle lyckas få skåp som passade exakt i vårt sneda kök och vi ville inte ha mängder med passbitar som tog bort skåputrymme. Ett annat snickeri som vi blivit rekommenderade, meddelade per telefon att man inte åtog sig att tillverka inredning av 1 tums (25 mm) pärlspont, man ville använda spårad mdf-board istället. De föll därför bort.

Den lilla snickerifirman som vi också rekommenderats, kom och tittade, drack kaffe och vi diskuterade. Snickaren kom med egna tankar som visade att vi såg likadant på det blivande köket. Han hade sin ”verkstad” i sin skåpbil fylld med Festool-verktyg men ville även etablera sig i huset förstås. 1 tums (25 mm) pärlspont utan rillor på baksidan och snickeritorrt kunde han få fram. Kökets snedhet såg han inte som något problem så länge vi accepterade den. Narade luckor och laxade lådor enligt våra önskemål skulle han tillverka. När vi senare fick offerten var det bara att slå till. Gudomligt skönt! I augusti 2004 var kontraktet undertecknat och i november etablerades en snickarverkstad i bottenvåningen. Under mellantiden skulle andra arbeten göras i köket. Förste man på plats skulle bli muraren.

Ovanför: plan och vägguppställningar, ursprunglig skala 1:20.

Golvlutningen syns på ritningen. Men lutningen jobbade för oss, vilket beskrivs senare om jag kommer ihåg det.
MrsUniversum ville ha ett kök med känslan från tidigt 1900-tal men inte ett museikök. Allt detaljer behövde inte vara stilenligt sekelskifte. Därför finns t.ex. Reda-behållare med på köksritningen. Gamla glasbehållare hade MrsUniversum samlat på sig under sin tid i funkislägenhet i den stora staden. Det kom även in någon detalj från ett 50-talskök. En ny platsbyggd sittbänk med förvaring ritades och ingick i offerten. Beslagen på skåpluckorna skulle bli den svåraste nöten att knäcka – trots allt tänk var det inte helt löst på ritningen och det oroade litegrann.

Köksinredningen skulle inte vara vit. Kylskåpet skulle inte vara  vitt eller rostfritt. Inte heller med integrerade luckor. Och spisen skulle vara svart, inte rostfri eller vit. Köket skulle inte vara av typen ”lanthandlardisk” med skålhandtag som beslag, ja över huvud taget inte metallhandtag på luckor och lådor. Den typen av kök verkar nu under tidigt 2000-tal symbolisera ”lantligt äldre kök”. I senaste Gård & Torp, nr 1/2009, har alla nya kök som visas dessa delar. Men vi hade bestämt oss för pärlspont som kompensation för pärlspontskafferiet som revs. Skålhandtag och pärlspont passar inte ihop enligt MrsUniversums uppfattning.
Skålhandtag – så här kan de se ut (Byggfabriken). Det blir lite förenklat att enbart välja lanthandelsdisk och skålhandtag i kök som ska ge intryck av att ta kulturhistorisk hänsyn. Men jag gillar Gård & Torp. Där finns många bra artiklar om byggnadsvård och tidskriften är så väldigt mycket lättare att komma åt att köpa än Byggnadskultur, Svenska byggnadsvårdsföreningens tidskrift, som har mer vetenskapligt underbyggda artiklar. Det är de två tidskrifterna man har tillgång till då det gäller svensk byggnadsvård – eller? All heder åt tidskrifter som vill få oss svenskar stolta över våra gamla byggnader som vi bebor. Pernilla, som jag inte känner, har bloggen Lyckohem. Hon beskriver hur hon och maken går till väga då de restaurerar ett äldre hus de köpt för fritidsboende. Koncentrerat presenteras ”Båtbyggarnas hus” även på Hålla hus med mycket tydliggörande bilder. Det köket har fernissad inredning och bröstning av träfiberskivor, som får vara kvar. Läckert! I senaste Gård & Torp berättar hon också om sitt hus.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Ritningar på nya köket

 1. Vi har utgått ifrån ett kök som finns i ett hus i mina svärföräldrars ägo. Det är ett kök byggt under sent tjugotal/tidigt trettiotal med spegeldörrar (se bild här. Där finns faktiskt skålhandtag, på lådorna inne i skafferiet, i övrigt är det metalknoppar Jag gillar iofs skålhandtag, men det har verkligen gått inflation i dem. Det här köket ramlade jag över i ett ödehus. Så vackert! Även det är ju av lite senare slag, men jag gillar verkligen porslinsknopparna.

  Gilla

 2. Oj, just det – du har en utmärkelse att hämta på min blogg också. ;)

  Gilla

 3. Köken på bilderna dina var stiliga, även färgsättningen och knopparna tycker jag. Målade med tunn linoljefärg antar jag. Och disktvagan! Och diskbänksbeslagen av tjockare plåt än vad man gör idag. En horisontell rad med lådor direkt under bänken är också bra.

  Jag tycker nog att skålhandtag är OK men inte till pärlspontluckor. De är svårplacerade för de får ju inte hamna över en pärla…

  Och TACK för utmärkelsen – men nu satte du mej på pottkanten för jag vet knappt vad det innebär och vad jag måste göra, har följt med lite i bloggvärlden bara sen i höstas och började blogga ganska oövertänkt, halkade in lite pga ”bananskalsprincipen”. Kul i alla fall med ”bonad” från dej!

  Gilla

 4. Hej!
  Hittade dinblogg via ”Bygga bo” – jättekul!
  Återkommer gärna!
  Hälsn Maria

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.