Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Morfarsfarfarsfar och jag & vinterdrömmar

Lämna en kommentar

 

Åter i mitt Universum efter tre härliga veckor i norr. Snö, vackert vinterväder, stearinljus i mängd, brasor i öppna spisen, kaffe på säng varenda morgon, kalas med släkt och vänner, sällskapsspel men faktiskt inget pussel. En enda tur till stan för att handla. Och jag har sett svt2:s satsning på släkt- och hembygdsforskning: Morfarsfarfarsfar och jag av Clary Jansson. Tre program av fem har sänts. De är entimmesprogram, ganska långsamma. Är man inte intresserad av släktforskning kan jag tänka mig att det kan vara plågsamt att sitta framför tv:n då de visas. Men jag gör det gärna – det senaste om laga skiftet gick direkt in i hjärtat. Just vad jag håller på med i min hembygd. Serien rekommenderas alltså till likasinnade.

Så här på vintern planeras det säkert mycket i de svenska hemmen. Våra planer här i Universumet är att ”salen” ska göras i ordning och ett nytt råttsäkert kallförråd ska upp där det nu står ett plåtskjul från 1970-talet. Och jag vill gärna passa på då det grävs för förrådsgrunden att få till rådjurssäker plats bredvid hönshuset, med bra jordmån, där jag kan njuta av perenner, en giardino segreto lite pretentiöst uttryckt. En inhägnad lycka låter kanske mera passande. Jag har beställt 1, 5 meter högt kastanjestaket. Hoppas att inte odjuren tar sig över den höjden! Staketen är oerhört vackra och påstås vara hållbara. Mot norr och lagården ska okantade brädor användas. Allt trä ska få gråna. Då ett av våra tre lärkträd var tvunget att tas ner i höstas, körde vi det till sågen och fick brädor tillbaka. Det var vattensork som gnagt på trädrötterna och vi hoppas innerligt att de inte ger sig på ytterligare träd.

Men för tillfället är allt drömmar, verkligheten med mycket jobb pga. lång julledighet, härskar.

dream

Fotona t.v. kommer från Hjo-staketet. Till höger syns ett fotografi, troligen från tidigt 1950-tal, med Agnes som då levde i Universumet. Hon befinner sig hos grisarna utanför grishus/hönshus. Lagårn skymtar bakom vedhögen och framför den ett plank med okantade liggande brädor.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.