Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Så det kan bli

Lämna en kommentar

Än har jag inte skrivit något som handlat direkt om byggnadsvård i mitt Universum – men det kommer… Fast nu tänker jag vara lite jobbig mot alla som kallar sig byggnadsvårdare men som istället renoverar sönder sitt hus till oigenkännelighet på så sätt att alla gamla material och fina ytskikt är borta och planlösningen massakrerad. Ofta tror jag mycket görs för att man jämför sig med andra och grannarna har si och så, därför måste jag/vi också bygga om/riva bort  för att inte betraktas som omoderna. Det är nog så som det sägs ibland att fattigdom är bästa sättet att bevara byggnaders kulturhistoriska värden. Att göra nytt i ”gammal stil” låter kanske bra i teorin, men i verkligheten ropar det nya för det mesta FEL; FEL! Fönster är paradexempel på detta nya i gammal stil. Vita plastfönster med instickskarm och lösa spröjsar på utsidan och pivåhängning kan aldrig se gamla ut, kan aldrig bli gamla, har inte patina och de egenskaper som krävs för att smälta in i det gamla. Många material är dessutom inte beprövade och livslängden osäker. De nya materialen har ofta sämre egenskaper än de gamla. Ett annat exempel är all den tunga bjälklagsfyllning av kalkklumpar, sågspån, kolstybb osv som skyfflas bort för det upplevs smutsigt, gammalt och orent och byts ut mot glasfiber- eller stenullsisolering. Det medför i mellanbjälklag att stegljusidoleringen försämras och möss kan gräva gångar och bygga bon i isoleringen.

Det finns inga underhållsfria material – de byggnadsmaterial som kallas så går inte att underhålla alls och måste bytas helt då de åldras. Nåväl, teori och praktik går inte alltid hand i hand och den dagen görandena  i mitt Universum beskrivs, kanske det visar sig att här ”kackas i eget bo”.

Men jag tycker att det ofta kan bli felriktade ambitioner som i Sven-Bertil Bärnarps seriestrip MedelåldersPlus från Dagens Nyheter:

medelaldersplus

Montesquieu, han med klimatläran, som levde åren 1689-1755, sa väldigt klokt att: Ville vi bli lyckliga, vore det lätt ordnat. MEN vi vill bli lyckligare än andra, vilket är svårare, eftersom vi tror dem vara lyckligare än de är.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.